Za nedoumice o subvencijama za zarade, mejlom pitajte Ministarstvo ekonomije

U resoru ekonomije i PU tvrde da će aplikacija za prijave biti spremna od 1. maja
3214 pregleda 0 komentar(a)
Pitanja slati na mejl: subvencije@mek.gov.me: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Foto: Luka Zeković
Pitanja slati na mejl: subvencije@mek.gov.me: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Foto: Luka Zeković

Trudimo se da aplikaciju za prijave za državne subvencije za plate u kratkom roku stavimo u funkciju i taj proces je u završnoj fazi, kazali su u Ministarstvu ekonomije i ponovili da će za podnošenje zahtjeva biti otvorena od 1. maja.

Iz ovog resora su pozvali buduće korisnike programa za pružanje podrške privredi i zaposlenima radi ublažavanja posljedica izazvanih epidemijom novog koronavirusa da sva pitanja i nedoumice u vezi sa načinom apliciranja za subvencije postave na mejl: subvencije@mek.gov.me.

Naveli su da će na dnevnom nivou odgovarati na pitanja, a najučestalija uz odgovore objavljivati na svom sajtu: www.mek.gov.me.

S obzirom da su 1. i 2. maj neradni dani pitali smo Poresku upravu i Ministarstvo ekonomije da li će aplikacija biti i ranije postavljena na portalu PU, da li je završena, koja je kompanija napravila i koliko je državu ili PU koštala ta usluga.

Aplikacija ne košta dodatno

Iz PU “Vijestima” je rečeno da “aplikaciju kojom će biti omogućeno sprovođenje procedure podnošenja zahtjeva za subvenciju kroz program podrške privredi razvija kompanija "Infostream" u okviru postojećeg ugovora o održavanju sa PU".

Oni su naglasili da je to proširenje postojećeg sistema elektronskih prijava, te da neće zahtijevati dodatna budžetska sredstva.

“Aplikacija će biti puštena u produkciju u predviđenom roku, odnosno do 1. maja, da bi se omogućilo blagovremeno podnošenje zahtjeva za subvencioniranje”, kazali su i u Poreskoj upravi.

Planirano je da se zahtjevi za subvenciju podnose do 15. u mjesecu za prethodni mjesec elektronskim putem preko elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencije“.

Ovaj servis će biti realizovan na portalu PU. Zahtjev se podnosi upotrebom digitalnog sertifikata uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD obrasca.

Poslodavci šalju zahtjeve, a subvencija se isplaćuje zaposlenima za april i maj.

Državna subvencija odnosi se na zabranjene djelatnosti i turistički sektor i registrovanim zaposlenima se isplaćuje minimalna zarada (100%) od 222 eura, a poslodavac se oslobađa dažbina na ovaj iznos (142 eura). U ugroženim djelatnostima sa značajnim padom prihoda (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća) zaposleni dobija 111 eura (50% minimalne zarade) i poslodavac se oslobađa dažbina na ovaj iznos (71 euro).

Subvencije za novo zapošljavanje, odnosno registrovanje radnika iz sive zone, iznosi 70% minimalne bruto zarade ili 255 eura, i daje se šest mjeseci.

Predviđena je i subvencija zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu dok traje epidemija, kao i u karantinu ili samoizolaciji za taj mjesec (70% minimalne bruto zarade), odnosno zaposlenom 155 eura, a poslodavac se oslobađa dažbina za 100 eura.

Spisak svih djelatnosti koje imaju pravo na subvencije, kao i objašnjenja o tom pravu, je na sajtu Ministarstva ekonomije (Program pružanja podrške privredi i zaposlenima).

Ko sve ima pravo na subvencije i na kakvu podršku, u cilju ublažavaja negativnih efekata epidemije koronavirusa pogledajte OVDJE.

Bonus video: