Eko-tim: Novim zakonom o energetici moraju se zaustaviti podsticaji za male hidroelektrane

Tako se u komentarima, između ostalog, navodi kako je potrebno ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer je dosadašnja praksa pokazala kako proizvode višemilionsku štetu dijelom društvu i državi te pogoduju samo šačici privatnih investitora
982 pregleda 1 komentar(a)
Izgrađena 2014. - Mala hidroelektrana na Bistrici, Foto: Bemax.me, Bemax.me
Izgrađena 2014. - Mala hidroelektrana na Bistrici, Foto: Bemax.me, Bemax.me

U jeku globalne krize izazova s kojim se Crna Gora zbog epidemije koronavirusa, Ministarstvo ekonomije pokrenulo je postupak za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o energetici, saopšteno je iz Eko-tima.

"S obzirom na netransparentnost cijelog procesa donošenja novog zakona, kao i činjenicu da je javna rasprava u toku i traje do 30. aprila, predstavnici civilnog društva uložili su svoje komentare na nacrt zakona", navodi se u saopštenju Eko-tima.

Oni su podsjetili da je krajem 2019. godine formirana radna grupa za pripremu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o energetici.

"U isto vrijeme, nevladina organizacija Eko-tim, podržana od strane još dvije organizacje – Ozona i Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore – priključena je ovom procesu kao član radne grupe. Od tada, pa sve do otvaranja javne rasprave o nacrtu novog zakona, Eko-Timu nije pravovremeno omogućeno učešće u sastancima radne grupe, čime je Ministarstvo ekonomije poslalo jasnu poruku kako je nezainteresovano za demokratske građanske procese. Umjesto toga, jedan od ključnih zakona zemlje pripremao se u saradnji sa odabranim energetskim subjektima. Ovakvim postupcima izigrava se cijeli proces participativnog donošenja odluka kojem se, barem se tako činilo, težilo krajem prošle godine formiranjem radne grupe", saopštili su iz Eko-tima.

Dodaju da je predmetni zakon prilika je da Crna Gora riješi dugogodišnji problem netransparentnog razvoja i odlučivanja u energetskom sektoru, a koji se u proteklim godinama pokazao kao izuzetno štetan za cijelo društvo i životnu sredinu.

"Prije svega to se odnosi na povlašćenu proizvodnju struje u malim hidroelektranama, gdje sav teret proizvodnje električne energije snose građani Crne Gore, koji moraju živjeti s devastiranim rijekama i uništenom životnom sredinom", saopštili su iz Eko-tima.

„Mnoge nacionalne organizacije civilnog društva, podržane Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF), već dugo pozivaju Vladu da ukine podsticaje za proizvodnju energije u malim hidroelektranama. Proces izrade novog zakona o energetici prilika je da se konačno ukinu ovi štetni podsticaji, no, usprkos svim dokazima koji su proteklih mjeseci predstavljeni od strane civilnog društva i eminentnih ekonomskih stručnjaka, Vlada ne pokazuje nikakvu volju da taj sistem promijeni“, izjavili su iz Eko-Tima

Zbog svega navedenog Eko-Tim je, kao predstavnik organizacija civilnog društva u opstruiranoj radnoj grupi i u svrhu očuvanja interesa građana Crne Gore, poslao komentare na nacrt zakona.

Tako se u komentarima, između ostalog, navodi kako je potrebno ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer je dosadašnja praksa pokazala kako proizvode višemilionsku štetu dijelom društvu i državi te pogoduju samo šačici privatnih investitora.

“Kroz novo zakonsko rješenje potrebno je jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba da bude radi zaštite javnog interesa, a koji predstavlja zajednički, opšti interes svih pripadnika jedne društveno-političke zajednice. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne smije da ugrožava održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a što se dominantno odnosi na projekte izgradnje malih hidroelektrana za koje je praksa od nepunih deset godina u Crnoj Gori pokazala niz negativnih i štetnih posljedica za stanovništvo, životnu sredinu i ukupno sve potrošače”, apeluju iz Eko-Tima.

Dodali su da je vrijeme je da se relevantne institucije posvete osmišljavanju sistema koji će na ekonomski pravedan i socijalno pravičan način osigurati ekološki prihvatljivu energetsku budućnost zemlje.

„Podržavamo organizacije civilnog društva u nastojanima da se izbore za pravedniji i transparentniji zakon koji vodi računa o prirodi, te pozivamo Vladu Crne Gore i Ministarstvo ekonomije da ih razmotri i usvoji, a sve u svrhu budućeg održivog razvoja države koji na prvo mjesto stavlja građane, njihovu dobrobit i očuvanje životne sredine“, saopštili su iz WWF Adrije.

Iz Eko-tima su dodali da su "pred nama velike promjene, koje će zasigurno imati dalekosežan uticaj na sve nas".

"Preostaje nam vidjeti hoće li Ministarstvo ekonomije i Vlada napokon razmotriti sve argumente koji su im predstavljeni i učiniti značajan iskorak u korist cjelokupnog društva. Samo će tako Crna Gora moći početi ostvarivati snove o ekološkoj državi, zemlji u kojoj i ljudi i priroda prosperiraju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: