VLADA DORADILA PROGRAM ZA PODRŠKU PRIVREDI

Izmjene kod djelatnosti: Puna subvencija i knjižarama, optičkim radnjama, autobuskim stanicama...

Subvencije za april se dobijaju do 15. maja i isplaćuju se direktno zaposlenom na račun, a poslodavci su oslobođeni poreza i doprinosa za taj dio. Razliku do pune plate obezbjeđuje poslodavac. Za maj će se isplatiti do 15. juna
11926 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila i dopunila Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, konstatujući da su opravdani zahtjevi za manji broj izmjena u kategorizaciji djelatnosti u odnosu na mjere subvencije na zarade.

"Tako su u kategoriju zatvorenih djelatnosti dodate i one u kojima posluje najveći broj knjižara, dječjih igraonica, optičkih radnji, autobuskih stanica i dr. koji su u prvoj verziji Programa bili svrstani u druge kategorije", saopšteno je na sajtu Ministarstva ekonomije.

Za zatvorene djelatnosti subvencija je 100 odsto minimalne zarade, ili 222 eura, koliko je i za turistički sektor, a za ugrožene djelatnosti iznosi 50 odsto minimalne zarade za april i maj. Od sjutra poslodavci počinju da podnose zahtjeve. Subvencije za april se dobijaju do 15. maja i isplaćuju se direktno zaposlenom na račun, a poslodavci su oslobođeni poreza i doprinosa za taj dio. Razliku do pune plate obezbjeđuje poslodavac. Za maj će se isplatiti do 15. juna.

Privrednici su se žalili da imaju problema sa šiframa djelatnosti prilikom namjere da se prijave za subvenciju države za minimalnu zaradu.

"Kroz vrlo intenzivnu komunikaciju sa privrednicima uočeno je da postoje određene nejasnoće po pitanju mogućnosti korišćenja pojedinih mjera, kao i da su opravdani zahtjevi da se izvrši manji broj izmjena u kategorizaciji djelatnosti u odnosu na pripadajuće mjere subvencije. Tako su u kategoriju zatvorenih djelatnosti dodate i one u kojima posluje najveći broj knjižara, dječjih igraonica, optičkih radnji, autobuskih stanica i dr. koji su u prvoj verziji Programa bili svrstani u druge kategorije", navedeno je u informaciji Vlade.

Dodatno je pojašnjeno da pravo na dobijanje subvencije na zaradu imaju i privredni subjekti koji u trenutku podnošenja zahtjeva za subvenciju redovno izmiruju reprogramirane poreske obaveze shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja («Sl.list CG», broj 57/18).

Precizirano je i da novozaposleni čije zaposlenje država subvencionira u periodu od šest mjeseci mora ostati u radnom odnosu kod poslodavca najmanje 12 mjeseci od zasnivanja radnog odnosa.

Državna pomoć za plate za novo zapošljavanje, koje znači i registrovanje radnika iz sive zone, iznosi 70 odsto minimalne bruto zarade, ili po 255 eura za šest mjeseci.

U okviru pripreme za sprovođenje Programa, Ministarstvo ekonomije je otvorilo e-mail adresu subvencije@mek.gov.me za podršku i pitanja budućih potencijalnih korisnika programa.

Subvencije države se odnose i na zarade zaposlenih i na plaćenom odsustvu dok traje epidemija, kao i onih u karantinu i izolaciji za taj mjesec (70 odsto minimalne bruto zarade).

Izmijenjena i dopunjena verzija Programa nalazi se OVDJE.

Preporučujemo za Vas