Vlada da ne gleda mirno na propast Rudnika

"Očekujemo da će Vlada hitno reagovati i prihvatiti predložene mjere Opštine Berane kako bi sačuvali proizvodnju u Rudnicima Berane, radna mjesta u realnom sektoru. Time bi se ionako teška situacija zbog visoke nezaposlenosti u opštine Berane u izvjesnoj mjere držala na sadašnjem nivou"
2622 pregleda 1 komentar(a)
Novi udar na siromašnu Opštinu: Iz Rudnik, Foto: Tufik Softić
Novi udar na siromašnu Opštinu: Iz Rudnik, Foto: Tufik Softić

Zatvaranje Rudnika uglja i otpuštanje sa posla 66 radnika - predstavlja veliki udar kako za grad Berane, tako i za još dvadeset firmi u reprolancu, saopšteno je iz Opštine.

Iz lokalne uprave zbog toga kažu da očekuju da Vlada neće mirno posmatrati gašenje te kompanije.

Oni su podsjetili da su još 2. aprila poslali predlog seta mjera Zajednici opština Crne Gore za prevazilaženje trenutne krize prouzrokovane pandemijom kovid-19.

“Jedna od ključnih i hitnih mjera koje bi Vlada trebalo da uradi na predlog Opštine Berane je da se ‘Rudnici Berane’ mjerama Vlade Crne Gore uključe u sistem snabdijevanja Termolektrane Pljevlja, ugljem iz basena koji se eksploatiše na području opštine Berane, uz iznalaženje adekvatnog pariteta cijena uglja kako bi se sačuvalo 85 radnih mjesta u samom Rudniku uglja”, kazali su “Vijestima” u Opštini Berane.

Napomenuli su i da su “Rudnici Berane” do prije godinu dana zapošljavali 157 radnika u tri smjene, a da je već danas prekinuta proizvodnja i samo 18 radnika je ostalo na poslu koji rade na održavanju sistema.

“Predložili smo Vladi da treba uraditi brižljivu analizu ekonomske opravdanosti usklađivanja cijena uglja ili subvecionisanja do nivoa proizvodne cijene koštanja uglja, kako bi država i vlasnici uglja imali obostrane interese da se nastavi proizvodnja u rudnicima uglja u Beranama”, navode iz Opštine Berane.

Oni smatraju da je značajno napomenuti i da su pored ovih direktnih ekonomskih efekata proizvodnje za poslovanje rudnika uglja u Beranama, za taj rudnik u znatnoj mjeri vezano i oko dvadesetak manjih privrednih subjekata i preduzetnika u opštini Berane.

“Očekujemo da će Vlada hitno reagovati i prihvati predložene mjere Opštine Berane kako bi sačuvali proizvodnju u Rudnicima Berane, radna mjesta u realnom sektoru. Time bi se ionako teška situacija zbog visoke nezaposlenosti u opštine Berane u izvjesnoj mjere držala na sadašnjem nivou. U protivnom ćemo imati značajan porast ionako velikog broja nezaposlenih u opštini Berane”, kazali su u Opštini.

Ocjenjuju da bi se time pogoršalo socioekonomska situacija koja je dodatno usložena epidemijom kovid-19 u opštini Berane jer veliki broj stanovnika direktno i indirektno zavisi od rada rudnika uglja u Beranama.

“Svjedoci smo da je Vlada do sada sa ogromnim sredstvima subvencionisala mnoga privredna društva, pa očekujemo da će imati senzibiliteta i za ovaj veoma značajan privredni subjekt u opštini Berane i državi Crnoj Gori”, kazali su u Opštini Berane, reagujući na informaciju o prekidu proizvodnje i otpuštanju radnika u beranskom rudniku.

Rudnik mrkog uglja u Beranama prekinuo je prozivodnju i dalja sudbina ove kompanije je potpuno neizvjesna, što je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor Rade Guberinić, koji je kazao da je stečaj, ipak, posljednja opcija.

I on je izrazio nadu da će vlasnici “Metalfer” iz Sremske Mitrovice pokušati u međuvremenu da pronađu dogovor sa državom, odnosno Vladom Crne Gore ili sa zainteresovanim poslovnim partnerima, kako kako bi se izbjegao stečaj.

Odbor direktora odluku o obustavi proizvodnje donio još krajem marta, a radnici su u aprilu iskoristili godišnji odmor.

Sa 30. aprilom prekinut je radni odnos za preko šezdeset radnika. Pet radnika je bilo na određeno i njima nije produžen radni odnos, dok je jedan radnik otpušten zbog neopravdanog odsustva sa posla. Šezdeset radnika koji su imali ugovor na neodređeno, dobili su otkaze.

Prema njegovim riječima, glavni razlog za prekidanje proizvodnje je činjenica da “već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije, koji nije više u situaciji da to čini“.

U Rudniku uglja Berane ostalo je da radi svega osamnaest radnika, koji će održavati vitalne funkcije jame, poslove administracije i obezbjeđenja.

“Metalfer” je 2014. godine krenuo ambiciozno i već u prvim godinama poslovanja od privatizacije bili su na vrhuncu, kada su imali tri smjene i 157 radnika.

Šta se izdešavalo u međuvremenu da njihov posao postane nerentabilan, da broj radnika počne konstantno da se smanjuje i da im posljednje dvije godine, kako kaže izvršni direktor, gubitke pokriva vlasnik, zasada je nejasno.

Gašenje Rudnika uglja i ostajanje bez posla preko šezdeset radnika, za siromašnu opštinu Berane predstavlja veliki udar.

Lokalna uprava u ovom gradu je u proteklim godinama sve činila da u granicama svojih mogućnosti olakša poslovanje i opstanak rudnika, uz nadu da bi to mogao biti zamajac za druge kompanije i preduzeća.

Te nade su sa današnjim danom potonule, a firma simbolično odlazi pod ključ, upravo za praznik rada.

Bonus video: