Novac za dio subvencija danas na računima

Firme od petka podnijele 1.347 zahtjeva za subvencije. Za isplatu spremna 1.254 koji su vrijedni 1,39 miliona
6238 pregleda 1 komentar(a)
Odbijeno 11 zahtjeva vrijednih oko 18.000 eura (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Odbijeno 11 zahtjeva vrijednih oko 18.000 eura (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Podaci Ministarstva ekonomije pokazuju da je za državne subvencije podnijeto 1.347 zahtjeva preduzeća čija je ukupna vrijednost 2,19 miliona eura. Svima kojima je isplata odobrena novac će danas biti prebačen sa računa budžeta na račune poslovnih banaka. Podnošenje zahtjeva za isplatu je startovalo 1. maja.

“Od ukupnog broja podnijetih zahtjeva 1.254 su spremna za isplatu i njihova je vrijednost 1,39 miliona eura.Odnose se na zaradu 5.000 zaposlenih”, navelo je Ministarstvo ekonomije juče na svom tviter nalogu.

Objašnjeno je da su 82 zahtjeva u postupku obrade i njihova vrijednost je 787,411 hiljada eura, dok je odbijeno 11 zahtjeva koji su vrijedni nešto malo iznad 18.000 eura.

Subvencije zarada su dio drugog paketa mjera podrške građanima i privredi u ublažavanju posledica ekonomske krize izazvanih pandemijom koronavirusa koji je vrijedan 75 miliona eura u bruto iznosu, odnosno 45 miliona eura u neto iznosu.

Podrška za subvencije uključuje subvencije zarada za zaposlene u zatvorenim djelatnostima (uključujući turistički sektor) i onim ugroženim (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća sa značajnim padom prihoda) za april i maj, kao i za one koji su u karantinu ili samoizolaciji i koji ostaju sa djecom koja nijesu starija od 11 godina zbog zatvorenih škola.

Osim subvencija, u paketu je i po 50 eura pomoći za dio penzionera i nezaposlenih koji ne primaju naknade, pomoć socijalno ugroženima, poljorivrednicima, ribarima, medijima kroz kedit IRF-a, uz linije za prirednike za koje se procedure takođe moraju olabaviti...

Bonus video: