Vlada neće da kaže po kojoj cijeni je kupila pšenicu

I Srbija je uvozila pšenicu jer njen njena nije bila dobrog kvaliteta, pa nijesu htjeli da opterećuju regionalno tržište
7778 pregleda 33 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 04.05.2020. 20:33h

U Crnu Goru je od državnom trošku, i mimo prethodno objavljenog javnog tendera, krajem prošle sedmice, stiglo deset hiljada tona pšenice iz Francuske, nepoznate ukupne vrijednosti za domaće mlinove i potrebe naredna tri mjeseca, potvrđeno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog vladinog resora “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja po kojoj cijeni je kupljenja pšenica i koliko je ukupno sa ostalim troškovima koštala nabavka ove količine, kao i da li su te cijene više ili niže od onih u regionu.

Navedeno je da je kupljena pšenica sa 11.5 odsto proteina iz Francuske od firme “Trans Grain France sas”. Ova firma je dio grupe "Casillo" iz Italije.

“U skladu sa Planom interventnih nabavki za 2020 godinu, Ministarstvo ekonomije izvršilo je pripremne aktivnosti na realizaciji radnji za obezbjeđenje kontinuiteta snabdijevaja pšenicom i brašnom, a imajući u vidu dva osnovna rizika koji u ovom trenutku utiču na kreiranje poremećaja na tržištu: rizik od dužeg trajanja mjera na suzbijanju širenja virusa COVID-19 i rizik od ograničenja izvoza iz zemalja regiona proizvoda neophodnih za zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva”, istakli su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog vladinog resora su napomenuli da treba imati na umu da su vodili računa da nabavku realizuju “sa tržišta koja neće poremetiti lokalno tržište i ugroziti komerijalne djelatnosti ni uvoznika ni mlinova”.

“Isto tako treba imati na umu i da je početkom godine, neposredno pred početak širenja pandemije u Evropi, Vlada Srbije odobrila bescarinski uvoz pšenice na zahtjev proizvođača koji su tvrdili da nema dovoljno kvalitetne pšenice u Srbiji. U tom smislu, ne želeći da dodatno opterećujemo tržišta regiona, stvarajući nepotreban pritisak na rast cijena robe, nižeg kvaliteta, opredijelili smo se da iskoristimo svoje saobraćajne resurse - uposlimo Luku Bar i uspostavimo direktnu komunikaciju sa Francuskim Ministarstvom poljoprivrede i Udruženjem izvoznika pšenice.Kako je Francuska najveći proizvođač pšenice u EU sa te strane nije bilo dileme gdje da tražimo alternative za obezbjeđenje strateških rezervi. Sa firmom “Trans Grain France sas” smo potpisali ugovor i kupili francusku pšenicu tipa 11.5 Pro, sa rigorozno propisanim parametrima kvaliteta”, objasnii su iz Ministarstva ekonomije.

Isporuka je, kako navode, bila ispraćena odgovarajućim sertifikatima za garanciju da nije u pitanju genetski modofikovana hrana i ostalim potvrdana vezanim za udio pesticida, fitosanitarne kontrole, usaglasenosti sa EU propisima.

U pitanju je strateška rezerva, kako su dalje objasnili, “visokog kvaliteta, koja će po potrebi u transparentnom i konkurentnom postpupku biti stavljena na raspolaganje crnogorskim mlinovima, radi stabilizacije tržišta u period trajanja mjera na suzbijanju virusa ili njegovog eventualnog ponovnog širenja”.

“Cijena je na nivou cijene svake druge pšenice istog kvaliteta. Ovu nabavku ne treba gledati kao trošak za budžet koji se neće vratiti. Dakle riječ je o nabavci robe koja će biti prodatat i stavljena na raspolaganje mlinovima u transparentnom i konkurentnom postupku”, istakli su iz Ministarstva ekonomije.

Cijena tone pšenice na svjetskim berzama danas je oko 196 eura po toni, a juče je bila oko 197 eura.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu već treću sedmicu nije bilo trgovanja pšenicom, a cijena za ponuđenu hljebnog tipa iznosi između 20 i 21 dinar za kilogram što je između 170 i 178 eura po toni.

Bonus video: