Konjević: Prva dva Vladina paketa sveobuhvatna, ali nedovoljna

"Nedovoljno je da se zatvorene djelatnosti pomognu samo subvencvijama za zarade u iznosu od 222 eura uz pune doprinose", istakao je poslanik SDP-a
2743 pregleda 2 komentar(a)
Konjević, Foto: Screenshot/Youtube
Konjević, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 06.05.2020. 16:44h

Poslanici su danas završili raspravu o predlogu zakona o dopuni zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim su poslanici SDP-a predložili da plaćanja tog poreza država oslobodi sve djelatnosti koje su morale zbog pandemije COVID-19 i u skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja da stopiraju rad.

U ime predlagača, poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao su prvi i drugi paket Vladinih mjera pomoći građanima i privredi sveobuhvatni, ali nedovoljni.

"Ako vam neko zabrani rad, ne treba da imate obavezu plaćanja. Zato mi predlažemo da se se ti porezi otpišu. U uslovima kada država iz opravdanih razloga zabrani nečiju djelatnost smatramo da te djelatnosti ne treba da imaju obaveze prema državi. Nedovoljno je da se zatvorene djelatnosti pomognu samo subvencvijama za zarade u iznosu od 222 eura uz pune doprinose" rekao je Konjević.

Boris Mugoša (SD) je kazao da smatra da poslodavce koji nijesu radila prethodna dva mjeseca treba osloboditi plaćanja poreza i doprinosa.

"Većina predzetnika, malih i srednjih preduzeća siguran sam da su isplatili samo ovo što su subvencije države. Svaki predlog koji je smislen i održiv treba podržati. Sugerišem samo u predlogu ovo u vezi roka primjene. Dato je tri mjeseca unazad.Trebalo bi staviti od 15. marta kada su ove mjere zabrane rada donijete. Mjera kompromisa bi mogla biti i da se poslodavci oslobode poreza, a da se razmisli da plate doprinose jer to ide u Fond PIO " kazao je Mugoša.

Nikola Rakočević (DPS) ocijenio je da kada se govri o ekonomiji treba imati odgovornost i da svaka opozicija u izbornoj godini predlaže spisak želje da poentira. On je rekao i da je vlast predložila mjere za koje smatra da će oporaviti tržište radne snage, te da su tu subvecnije, krediti za likvidnost kod investiciono-razvojnog fonda, da se očekuje trećoi paket mjera...

"Meni je je problem kod predloga zakona dio gdje predlagač ostavlja Vladi prostor da može donijeti odluku da zaposlene u ugroženim djelatnostima oslobađa poreza i to od dana izricanja zabrane pa koliko ona bude htjela. Znajući kako Vlada radi ona bi mogla diskreciono ili paušalno da odredi kome da pomogne.Ova odreba traži preciziranje ili ida se ukloni, jer zahvaljujući lošim registrima ne znamo koje su ugrožene djelatnost," kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je rekao da treba imati u vidu mišljenje Vlade na predlog zakona gdje se u jednoj rečenici na kraju kaže da će eventulani otpis razmatrati kad se stvore pretpostavke,a na tri strane ne pokušava da da ni minimum analize ovog predloga zakona.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević je rekao da je pandemija pokazala da je koncept neoliberalne ekonomije mrtav, da je ova vlast dovela sistem do bankrota i da država nema efikasne mjere. Rješenje problema taj savez vidi, kako je objasnio Medojević u zaokretu ekonomske poltike, a da bi se do toga došlo mora se vlast promijeniti. Medojević je rekao da oni imaju svoje mjere za oporavak, a između ostalog, je naveo jednu od njih koja podrazumijeva uvođenje sopstvene valute plaćanja.

Bonus video: