Zbog smjene Samardžićeve, Peković traži odobrenje Podgorice

Kompanija „Spencer & Hill“ nekadašnjeg košarkaša iskoristila vakuum i podnijela zahtjev glavnom državnom arhitekti za gradnju luksuznog kondo hotela u Bečićima
6172 pregleda 1 komentar(a)
Hotel “Mediteran”, Foto: Vuk Lajović
Hotel “Mediteran”, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “Spencer & Hill“ bivšeg košarkaša Nikole Pekovića podnijela je zahtjev glavnom državnom arhitekti za davanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg luksuznog hotela sa apartmanima za tržište, koji namjerava da gradi na mjestu garaža i akva parka hotelskog kompleksa “Mediteran“ u Bečićima.

Aktuleni tim-menadžer crnogorske košarkaške reprezentacije podnio je zahtjev nakon što je gradonačelnik Marko Bato Carević smijenio prije deset dana glavnu gradsku arhitekticu Ana Samardžić. Pekovićeva kompanija koja je vlasnik hotelskog kompleksa “Mediteran” punih godinu i po dana čeka na saglanost od glavne gradske arhitektice koja je prvo odbila, a potom i prekinula postupak za izdavanje saglasnosti.

Kako je smjenom glavne arhitektice nadležnost preuzeo glavni državni arhitekta, to je Pekovićeva kompanije iskoristila prazninu dok Carević za vršioca dužnosti nije imenovao Vladana Stevovića.

Samardžićeva je u januaru prekinula postupak izdavanja saglasnosti na idejno rješenje, jer je budući kondo hotel zahvatio i parcelu u vlasništvu Opštine, odnosno potok. Pekovićeva firma je još u avgustu prošle godine podnijela novi zahtjev, te priložila izmjenjeno idejno rješenje, nakon što je prije toga Samardžićeva odbila da im izda saglasnost na prvobitno idejno rješenje - na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje je trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana“ i “Splendida“.

“Predmet je u prekidu do razrješenja prethodnog pitanja, a to je saglasnost opštine Budva za korišćenje, odnosno službenost prolaza na parcelama u vlasništvu Opštine Budva“, saopšteno je ranije “Vijestima“ iz Službe glavne gradske arhitektice.

U Sekretarijatu za pravnu zaštitu Opštine Budva su pojasnili da je u pitanju pravo raspolaganja opštinskom imovinom, konkretno potokom, te da je zato neophodno da se izjasni Skupština opštine. Skupština se svih prethodnih mjeseci nije izjašnjavala, niti je odluka ikada bila uvrštena u dnevni red, a dotle je Pekovićeva firma, koja je bila spremna da gradi luksuzni hotel sa pet zvjezdica čekala na rekaciju lokalne uprave.

Zahtjevom koji je predat glavnom državnom arhitekti predočeno je da je budvanska arhitektica u jednom drugom slučaju u Bečićima, gdje se takođe gradi pored potoka, dala saglasnost, dok je njima to bio razlog da se postupak obustavi. Novim idejnim rješenjem, koje je bilo u fioci budvanske glavne arhitektice, a koje je sada dostavljeno glavnom državnom arhitekti, “Spencer & Hill“ je smanjila za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela sa apartmanima za tržište. Novi kompleks obuhvata dvije zgrade, krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje stakleni most.

Nikola Peković
Nikola Peković(Foto: Vesko Belojević)

“Definitivna ostvarena bruto građevinska površina je 30.999 kvadrata, što je za 20 odsto manje od planom dozvoljene koja iznosi 38.483 kvadrata”, piše u idejnom rješenju.

Hotel je visoke kategorije sa pet zvjezdica. U krilu A su predviđene hotelske sobe i penthaus apartmani na završnoj etaži, dok su u krilu B predviđeni kondo i VIP apartmani na tri završne etaže. Budući hotel u krilu A na nivou suterena i prizemlja obuhvata prostrani foaje.

„Na nivou mezanina je predviđen poslovni blok sa konferens salama, uz restoran sa terasom. Spa i velnes centar sa bazenom su pozicionirani na osmom spratu. Krilo B na nivou prizemlja obuhvata kuhinju i glavni restoran sa bazenima, dok je na nivou mezanina pored apartmana, predviđen i kafe-bar sa terasom i baštom. Na šestom spratu se nalazi panoramski kafe-bar sa terasom i bazenom“, piše u idejnom rješenju.

Ukupan smještajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mjesta.

Peković je prije dvije i po godine kupio „Mediteran“ sa zemljištem za osam i po miliona eura. Njegova firma je početkom 2018. dobila saglasnost od budvanske glavne arhitektice da rekonstruiše i dogradi za jedan sprat hotel “Mediteran“. Rekonstrukcija još nije započeta.

“Mediteranom”, koji je uknjižen na “Spencer & Hill“ upravlja sestra firma “Spencer& hill team“ u kojoj je Pekoviću poslovni partner vjenčani kum, Pljevljak Duško Šarić, brat Darka Šarića, nepravosnažno osuđenog u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Peković je osim hotela, i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog “Top Hilla“ i kotorskog “Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznanju kupio nakon što je u firme bio uveden stečaj.

“Mediteranu” pala vrijednost za 1,3 miliona eura

Peković se ne može pohvaliti poslovanjem “Spencer & Hilla“ jer je prošle godine firma ostvarila minus od 1,3 miliona eura. U finanijskom iskazu stoji da je ukupni akumulirani gubitak dostigao dva i po miliona eura. Vrijednost imovine, odnosno hotelskog kompleksa procijenjena je na 22 miliona eura i manja je za 1,3 miliona eura, što odgovara minusu koji je kompanija iskazala na kraju poslovne godine. Međutim, firma koja upravlja hotelskim kompleksom “Mediteran“, kumova Pekovića i Šarića ostvarila je prošle godine zaradu od 737 hiljada eura..

Bonus video: