Pešićeva krši zakon: Ćuti o radu ministara

“Ti podaci su sadržani u zapisnicima koje potpisuje predsjednik, odnosno potpredsjednici Vlade. Uz to, Generalni sekretarijat ne vodi evidenciju tabelarnih platformi službenih putovanja”, navela je Pešićeva.
526 pregleda 2 komentar(a)
Nataša Pešić, Foto: Savo Prelević
Nataša Pešić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2018. 20:58h

Generalni sekretar Vlade Nataša Pešić odbija da nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću dostavi podatke o učešću ministara na sjednicama Vlade i sjednicama Vladinim komsija za politički sistem i ekonomska pitanja, kao i podatke o službenim putovanjima. Traženi su i podaci o zamjenama ministara na sjednicama komisija.

Damjanović je te podatke tražio 23. janura na osnovu člana 50 poslovnika parlamenta, uz zahtjev da mu se dostave tabelarni prikaz za sve tražene podatke od konstituisanja Vlade, pa zaključno sa prošlom godinom.

Pešićeva ga je obavijestila da je uredbom o generalnom sekretarijatu Vlade definisano da je to tijelo obrazovano da vrši stručne, organizacione administrativne i tehničke poslove za potrebe Vlade, te da ne vodi tabelarnu evidenciju prisustva članova Vlade i njenih zamjena na sjedinicama i na komisijama.

“Ti podaci su sadržani u zapisnicima koje potpisuje predsjednik, odnosno potpredsjednici Vlade. Uz to, Generalni sekretarijat ne vodi evidenciju tabelarnih platformi službenih putovanja”, navela je Pešićeva.

Damjanović je nakon toga uputio novi dopis Pešićevoj u kome je obavijestio da je dužna da mu dostavi podatke shodno članu 4, tačka 6, uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade.

“Imajući u vidu činjenicu da, shodno članu 4, tačka 6, uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade, između ostalog, Generani sekretarijat obavlja i poslove izrade zapisnika, zaključaka i izvještaja sa sjednice

Vlade i njenih radnih tijela potrebno je da poštujući institucije Vlade i Skupštine, ne opstruirate odgovore na tražene informacije, već iste blagovremeno dostavite”, naveo je Damjanović u novom dopisu.

Drugi dopis poslanik je uputio devetog februara u koji je dodatno uključio informacije i za januar ove godine.

Pešićeva je informisala Damjanovića da je od konstituisanja Vlade zaključno sa prošlom godinom održano 56 sjednica Vlade i to 54 sjednice dvaju komisija, kao i da je je razmatrano 203 predloga platformi za službena putovanja članova Vlade.

Damjanović je o postupcima Pešićeve govorio i u parlametu na sjednici kojoj je prisustvovao evropski komesar Johanes Han.

Bonus video: