PRIVREMENA MJERA

Svi računi Opštine Budva blokirani na 29,3 miliona eura

"Zabranjuje se Opštini Budva da raspolaže novčanim sredstvima u
iznosu od 29.308.500 eura. Sa zakonskom zateznom kamatom kod svih poslovnim banaka u Crnoj Gori kod kojih ima otvoren račun", navodi se u rješenju Privrednog suda u koje su "Vijesti" imale uvid, a koje je dostavljeno Opštini Budva

13961 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Privredni sud podnio je na zahtjev Ministarstva finansija privremenu mjeru kojom se blokiraju svi računi Opštine Budva na 29,3 miliona eura, koliko novca je uoči Nove godine sa državnog računa skinula aktiviranjem garancije njemačko austrijska kompanija WTE / EVN.

"Zabranjuje se Opštini Budva da raspolaže novčanim sredstvima u iznosu od 29.308.500 eura. Sa zakonskom zateznom kamatom kod svih poslovnim banaka u Crnoj Gori kod kojih ima otvoren račun", navodi se u rješenju Privrednog suda u koje su "Vijesti" imale uvid, a koje je danas dostavljeno Opštini Budva.

Naloženo je Centralnoj banci da svim poslovnim bankama, kako piše u rješenju, kod kojih Opština Budva ima račune (domaće i devizne) uskrati isplatu do 29,3 miliona eura za koji je određena privremena mjera.

Ministarstvo finanisja je 12. maja, kako piše u sudskom rješenju preko zaštitnika imovinsko pravnih interesa podnio tužbu Privrednom sudu za naplatu 29,3 miliona eura, koje je iisplaćeno kompaniji WTE, a Opština Budva nije iskazala spremnost da državi izmiri dug.

Opština Budva je osporila da je dužna da izmiri navedeni iznos, jer je u pitanju državna garancija, koju je dala Vlada Crne Gore za projekat otpandih voda, i da ugovorom, lokalna uprava u slučaju aktiviranja nije dužna da je izmiri.

Preporučujemo za Vas