Broj nezaposlenih za godinu veći za 14,8%

Prema podacima Uprave za statistiku, broj zaposlenih za godinu je pao za 15.988 osoba, upoređujući kraj aprila sa istim mjesecom prošle godine

1396 pregleda 1 komentar(a)
Na evidenciji 42.248 nezaposlenih 28. maja: Zavod, Foto: Luka Zeković
Na evidenciji 42.248 nezaposlenih 28. maja: Zavod, Foto: Luka Zeković

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) na 28. maj ove godine nalazilo se 42.248 nezaposlenih i u odnosu na kraj prošlog mjeseca više ih je za 2.111 osoba ili 5,26 odsto. To je potvrđeno “Vijestima” iz Zavoda.

Na kraju aprila ove godine registrovano je 40.137 nezaposlenih.

U odnosu na 28. maj prošle godine, kada se na evidenciji Zavoda nalazilo 36.808 nezaposlenih, broj nezaposlenih je na kraju ovog maja veći za 5.440 osoba ili 14,78 odsto.

Prema podacima Uprave za statistiku, broj zaposlenih za godinu je pao za 15.988 osoba, upoređujući kraj aprila sa istim mjesecom prošle godine.

“Vijesti” su 1. maja objavile podatke Monstata koji otkrivaju da je značajan pad broja zaposlenih prisutan od kraja prošle godine, odnosno prije početka epidemije virusa korona.

“Uticaj pandemije koronavirusa na zaposlenost u zemljama Zapadnog Balkana biće bez presedana i široko rasprostranjen, zbog čega se preduzimaju aktivnosti na pružanju podrške preduzećima u cilju očuvanja radnih mjesta”, navodi se u bilješkama Svjetske banke o tržištu rada.

Iz SB su, u dijelu pod nazivom Tržišta rada i kovid-19 šok na Zapadnom Balkanu, podsjetili da su drastičnim padom aktivnosti usljed pandemije najviše pogođeni sektori ugostiteljstva, dio prerađivačke industrije, veleprodaja i dio maloprodaje, nekretnine i poslovne usluge...

SB smatra da bi javne resurse prvo trebalo koristiti za pružanje privremene ciljane pomoći teško pogođenim sektorima te da iskustva iz ranijih ekonomskih kriza pokazuju da subvencionisanje zarada može pomoći očuvanju radnih mjesta, navodeći da sve države Zapadnog Balkana sprovode aktivnosti na podsticanju preduzeća da zadrže ili otvaraju radna mjesta.

Iz SB su, između stalog, naveli i da je lani stopa nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu pala na istorijski nizak nivo i da je u prošloj godini bila 13,4 odsto, što je 2,3 procentna poena manje nego u 2018.

„Međutim, kad je počela kriza, skoro polovina stanovništva radno-aktivne dobi u regiji je bila neaktivna. Korona je anulirala dio postignuća na tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Smanjenje zaposlenosti je već evidentno“, ukazuje Svjetska banka.