Komarnički Di-Go kvasac ili nova ekonomsko-ekološka rješenja?

Iz Elektroprivrede su saopštili „da će se, nakon usvajanja predloga Detaljnog prostornog plana za višenamjensku akumulaciju Komarnica od strane Vlade, u konačnom izjasniti i Skupština Crne Gore“

4194 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je na posljednjoj sjednici utvrdila Predlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, što je uslov za gradnju nove hidroelektrane instalisane snage 170 megavata (MW). Saopšteno je da je predračunska vrijednost ove investicije 246,53 miliona eura, što je bilo povod za analizu konsutanske kuće Fidelity consulting koja je, prije dva dana, objavila da je “uz pomoć nečijeg Di-Go kvasca, narasla za preko 60 miliona eura” u odnosu na projekcije investicije iz 2018.godine.

Iz Elektroprivrede (EPCG) to, međutim,odlučno negiraju i tvrde da je stara procjena bazirana na detaljnoj i stručnoj analizi o cijeni baziranoj na podacima iz 1988. godine, a koju je izradio Elektroprojekt iz Ljubljane.

“Plasirana informacija da se planira izgradnja hidroelektrane Komarnica sa predračunskom vrijednošću investicije od 246,5 miliona eura. Okle sad tu naslovni Di-Go kvasac? Znate, kvasac je ono čudo od kojeg se tijesto "diže". Izgleda da se u nečijoj kuhinji komarničkom investicionom tijestu dodao mnogo jak kvasac koji je digao vrijednost investicije za nekoliko desetina miliona eura.Ako nam ne vjerujete, evo i dokaza, naravno zvaničnih: EPCG u svom časopisu u februaru 2018. najavljuje komarnički investicioni ciklus od 172 miliona eura!Sekretarijat za razvojne projekte u decembru 2018. godine navodi da je vrijednost projekta Komarnica 185,2 miliona eura. Juče je Vlada usvojila DPP Komarnica u kojoj jasno piše da je vrijednost investicije 246,5 miliona eura.Vrijednost investicije u hidroelektranu Komarnica je, uz pomoć nečijeg Di-Go kvasca, narasla za preko 60 miliona eura. Kako je neko moćno zamijesio investiciono tijesto, zar ne? Malo li je 60 miliona na ovu skupoću”, objavio je u petak Fidelity consulting u saopštenju naslovljenom “Komarnički investicioni Di-Go kvasac”.

Iz EPCG su komentarisali da ni jednom nijesu naveli da projekat hidroelektrane Komarnica košta 172 miliona eura, a da podatak koji navodi analitičar Fidelity Consulting-a od 185, 2 miliona eura, odnosi se na informaciju iz tzv. jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata o vrijednosti izgradnje projekta HE Komarnica.

„U njihovoj detaljnoj i stručnoj analizi nekako im je promakla činjenica da je riječ o cijeni baziranoj na podacima iz 1988. godine. Naime, Studija alternativnih rješenja profila brane Komarnica koju je 1988. izradio Elektroprojekt iz Ljubljane, sa tehničkim detaljima i opisom projekta, iznosio je 142,542,867,539.00 dinara što korespondira iznosu od oko 183 miliona eura“, naveli su iz EPCG.

Poslije 30-tak godina, kako su dalje dodali iz EPCG, potrebno je bilo izraditi nove sveobuhvatne studije i istražne radove za potrebe izrade idejnog projekta, a sa čijom izradom se i otpočelo 2018. Tvrde da su „potpuno netačne i neosnovane tvrdnje analitičara Fidelity Consulting-a, da je došlo do porasta cijene investicije“ i pozivaju ga da ubuduće relevantne informacije potraži od EPCG i Vlade.

„Mnoga tehničko-ekonomsko–ekološka rješenja i procedure su promijenjene u odnosu na 1988, a krajnji cilj je bio da se što bolje sačuva životna sredina i bez uticaja na kanjon Nevidio. Analitičaru Fidelity Consultinga-a savjetujemo da i ove podatke potraže u okviru intervjua koji se nalazi u pomenutom februarskom broju Elektroprivrede iz 2018. i u kome je i navedeno da će se preciznija cijena izgradnje, kao i tehničke karakteristike HE Komarnica sa pratećim objektima, potvrditi nakon završetka i usvajanja Idejnog projekta i studije opravdanosti“, saopštili su iz EPCG.

Ko je radio novi idejni projekat i studiju?

Iz EPCG, takođe, napominju da je novi idejni projekat rađen od strane stručnjaka projektantskog tima iz konzorcijuma Institut Jaroslav Černi – Energoprojekt Hidroinženjering Beograd.

„Takođe, studija ''Regional strategy for sustainable hydropower in the Western Balkans – WBIF'', koja je uz podršku Evropske unije izrađena za potrebe Investicionog fonda za Zapadni Balkan, HE Komarnicu svrstava u red ekološki prihvatljivih projekata“, saopštili su iz EPCG.

Iz elektroeneegetske kompanije su podsjetili „da će se, nakon usvajanja predloga Detaljnog prostornog plana za višenamjensku akumulaciju Komarnica od strane Vlade, u konačnom izjasniti i Skupština Crne Gore“.

Bonus video: