Španci napuštaju postrojenje u Pljevljima

Kompanija “Akvalija” obavijestila Opštinu mejlom da je odlučila da napusti projekat jer smatraju da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih

21045 pregleda 20 reakcija 16 komentar(a)
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan

Španska kompanija “Akvalija” koja je izvodi radove na postrojenju za preradu otpadnih voda u Pljevljima napustiće taj projekat skoro godinu prije isteka ugovora koji su potpisali sa lokalnom upravom u Pljevljima.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u lokalnoj upravi, uz konstataciju da Španci napuštaju postrojenje iz njima nepoznatih razloga i da su ih o tome obavijestili mejlom.

Kompanija “Akvalija” odlučila je da napusti postrojenje - jer smatraju da trpe ogromne troškove i da nisu odgovorni što u postrojenje dolazi veća količina otpadnih voda od projektovanih, zbog nerazdvojenosti kanalizacione i atmosferske kanalizacije u gradu.

Trenutno, troškove probnog rada postrojenja snosi “Akvalija”, što su, kako je “Vijestima” objašnjeno, po ugovoru u obavezi do tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole.

U toku je tehnički pregled postrojenja koji obavlja komisija Instituta za tehnička ispitivanja iz Podgorice.

Oni su do sada uradili dva preliminarna izvještaja.

“Akvalija” se izjasnila po tom preliminarnom izvještaju kao i za nadzor i do sada se radilo na otklanjanju nedostataka.

Radovi na izgradnji postrojenja vrijedni su više od šest miliona eura. Projekat se sa 3,5 miliona finansira iz pretpristupnih fondova (IPA), a 2,5 miliona eura kreditno se zadužila Opština Pljevlja. Radovi su započeli u novembru 2014.

Opština je po ugovoru “Akvaliji” trebalo da isplati još 700.000 eura, a ugovorom je bilo predviđeno da se Špancima još oko 600.000 eura isplati po osnovu garancije o dobro urađenom poslu. S obzirom na to da u lokalnoj upravi, kako je “Vijestima” potvrđeno, nijesu zadovoljni urađenim poslom, ovaj iznos Špancima neće biti isplaćen.

Zbog kašenjenja završetka radova, Opština Pljevlja je od izvođača radova do sada naplatila 118.000 eura.

U Opštini su kazali da nakon odlaska Španaca, nadzor treba da definiše ugovorne obaveze nakon čega će Opština preduzeti adekvatne mjere. Lokalna uprava u Pljevljima bila je prinuđena da u septembru prošle godine isključi sa gradske kanalizacione mreže kolektor kod nekadašnje “Kožare” u pljevaljskom naselju Ševari, jer u postrojenje za preradu otpadnih voda dolazi više vode nego što je projektovano.

Fekalije iz ovog kolektora ponovo se ispuštaju u rijeku Breznicu. Kapacitet postrojenja je 42.000 korisnika, s tim što se u prvoj fazi radilo za 28.000 korisnika.

Izgrađena su tri betonska bazena, ukupnog kapaciteta od oko 5.600 metara kubnih, podignuta je tehnička zgrada iz koje se upravlja postrojenjem, kao i administrativna zgrada sa laboratorijom za ispitivanje kvaliteta vode, bioreaktori, primarni i sekundarni taložnici, prostorija za odlaganje i sagorijevanje mulja.

Urađena su četiri odvoda za premošćavanje u slučaju kvara ili zastoja rada postrojenja, kojima bi se voda izlivala u Ćehotinu. Tu je i povratni vod kojim se nedovoljno prerađena voda vraća na početak postupka prerade.

Zbog problema u funkcionisanju kolektora pljevaljsko opštinsko preduzeće Vodovod povuklo je predlog odluke o utvrđivanju cijena tretmana otpadnih voda, o kojoj su trebali da se izjasne odbornici na sjednici lokalnog parlamenta.

Bonus video: