Ministarstvo poljoprivrede uputilo poziv za podršku vinogradarstvu

Iz Ministarstva je saopšteno da je cilj podrške podsticanje zasnivanja novih zasada vinove loze, modernizacija i konverzija postojećih proizvodnih zasada koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose
81 pregleda 1 komentar(a)
Milutin simović vinogradi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Milutin simović vinogradi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.02.2018. 11:05h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane da se do 15. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu u okviru Agrobudžeta za ovu godinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je cilj podrške podsticanje zasnivanja novih zasada vinove loze, modernizacija i konverzija postojećih proizvodnih zasada koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

“Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina”, navodi se u javnom pozivu.

Poljoprivredni proizvođači kroz javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije.

Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi deset hiljada EUR, dok je minimalna 500 EUR. Za sadnju autohtonih sorti visina podrške iznosi i do 60 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije.

Podrška za konverziju vinograda iznosi pet EUR po čokotu.

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog loznog sadnog materijala, odnosno vinske i stone sorte, konverziju postojećih rodnih vinograda, odnosno zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih sorti, kao i zamjena stonih sorti vinskim sortama, nabavku materijala za zasnivanje vinograda, namjenske opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i prerade, a podržavaju se i razvojni programi udruženja vinogradara.

“U dijelu investicije, vinogradari mogu nabaviti sertifikovane lozne kalemove, elemente potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole, odnosno stubove i žice, zatim sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mrežu za zaštitu od ptica, kao i specifičnu opremu za proizvodju, čuvanje vina i vinskih destilata odnosno “inox” i “barrique” burad, muljaču i aparate za destilaciju”, precizira se u pozivu.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

“Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu preduzeća, neophodno je da im je primarna djelatnost poljoprivreda”, dodali su iz Ministarstva.

U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za odobravanje podrške, sa svom propisanom dokumentacijom.

Bonus video: