stanković nije dostavio informaciju damjanoviću

Kriju ko je iznio 22 miliona iz Atlas banke

Na sporan način privremena uprava zatvorila kredite nekim klijentima od depozita drugih
 

25056 pregleda 136 reakcija 12 komentar(a)
Tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje poslanika: Stanković, Foto: Boris Pejović
Tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje poslanika: Stanković, Foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković nije dostavio informaciju nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću dokle je stigla istraga o tome kako je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona zatvaranjem kredita jednih klijenata depozitima drugih, zbog čega je poslanik tražio od generalnog sekretara Skupštine Aleksandra Jovićevića urgenciju kako bi Stanković dostavio informacije.

Damjanović je, shodno skupštinskom Poslovniku, dopis Stasnkoviću uputio 1. jula i rok za odgovor je bio 15 dana.

Stanković je u maju prošle godine saopštio da je formiran predmet o umanjenju depozita u Atlas banci, koja je u vlasništvu odbjeglog biznismena sa potjernice Interpola Duška Kneževića. Bankom tokom privremene uprave i stečaja upravlja Centralna banka, preko svojih predstavnika - privremenog ili stečajnog upravnika.

Atlas banka bila je pod privremenom upravom od 7. decembra prošle godine do 6. aprila ove godine, kada je uveden stečaj nakon neuspjele dvije dokapitalizacije.

“Predmet je u tužilaštvu od aprila prošle godine. Zbog značaja i potencijalne finansijske štete nanesene tokom privremene uprave postoji potreba intenziviranja postupanja tužilaštva u tom predmetu”, naveo je Damjanović u dopisu Stankoviću.

Zakonom o bankama (član 125, stav 5) definisano je da “u toku trajanja moratorijuma privremeni upravnik obustavlja sva plaćanja, izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke”.

“Izuzetno od stava 5 ovog člana, CBCG može tokom trajanja moratorijuma, na predlog privremenog upravnika, odobriti isplatu depozita do visine garantovanih depozita i samo licima koja imaju pravo na isplatu garantovanih depozita u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita depozita”, piše u Zakonu o bankama koji ne poznaje mogućnost da se depozitima jednih klijenata zatvaraju krediti drugih klijenata.

Koliko je bilo oslobađanja od dažbina za auto-put

Damjanović je poslao urgenciju Jovićeviću i da ministar finansija Darko Radunović dostavi informacije o tome u kojem je iznosu od stupanja na snagu Zakona o auto-putu pa zaključno sa 1. junom izvršeno oslobađanje carinskih dažbina, plaćanja poreza i doprinosa za plate, povraćaj dijela plaćene akcize i koliki je ukupan prijavljeni promet na koji se nije platio PDV u ovom periodu.