Nadzor potvrdio: Još godina za auto-put

U izvještaju Vlade prepisane fraze o gradnji druge dionice od prije godinu i po

6171 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković

Na dionici auto-puta Podgorica - Mateševo završeno je 89 odsto posla. Nadzorni organ naveo je da će radovi trajati do sredine naredne godine. Neizvjesno da li će CRBC-iju biti plaćen dodatni iznos za nove propuste Vlade, navedeno je u izvještaju o realizaciji ovog projekta.

Ova dionica auto-puta od 42 kilometra prema ugovoru trebalo je da bude završena 11. maja prošle godine, ali je tada aneksom ugovora, bez utvrđivanja ičije krivice, rok produžen do 30. septembra ove godine.

“Važeći rok za završetak projekta je 30. septembar 2020. godine i izvjesno je da će biti prekoračen. Ugovoreni rok u ovom trenutku nije ni izmijenjen, niti prekoračen, obavljaju se uporedni tehnički pregledi završenih djelova radova, a u toku su i dalje slijede propisane ugovorne procedure u kojima je u procjeni kašnjenja, opravdanog ili neopravdanog produžetka roka i sa tim povezanim pitanjima, ključna uloga i odgovornost, u skladu sa FIDIC uslovima ugovora, dodijeljena inženjeru (nezavisni organ utvrđen ugovorom)”, navedeno je u informaciji Vlade.

Oni navode da je izvođač radova kineska kompanije CRBC podnijela zahtjeve kojima traži produžetak roka i dodatna plaćanja, “usljed određenih događaja ili okolnosti koji utiču na Projekat a spadaju u rizike investitora” - Vlade. Iz Vlade pojašnjavaju da ako inženjer odbije zahtjev CRBC-ija, nezadovoljni partner može zaštitu tražiti pred Komisijom za rješavanje sporova (institut DAB-a uspostavljen pravilima FIDIC-a) ili u krajnjem pred Arbitražnim sudom Trgovinske komore u Cirihu.

Oni navode da je ovo uobičajna praksa FIDIC ugovora, čiji se ishod ne može prejudicirati.

“Imajući u vidu stepen završenosti radova na terenu, a prema procjeni nadzornog organa, završetak ove dionice auto-puta bi mogao biti polovinom 2021. godine”, ocjenjuju iz Vlade.

U dokumentu je navedeno da i dalje planiraju početak gradnje druge dionice Mateševo - Andrijevica, koja bi koštala 273 miliona eura.

“Zbog veličine trenutne zaduženosti Crne Gore, i uvažavajući preporuke Plana sanacije budžetskog deficita i javnog duga, Fiskalne strategije Crne Gore 2017-2020. i Programa ekonomskih reformi, polazi se od pretpostavke da će se naredna dionica auto-puta realizovati po nekom od modaliteta privatno javnog partnerstva kako bi se smanjilo dodatno zaduživanje, pri čemu tek predstoji odluka o utvđivanju optimalnih uslova i načina realizacije”, navedeno je u izvještaju.

Ovaj isti pasus bio je i u prethodnom izvještaju iz novembra prošle godine. Ponovo su ponovljene i rečenice od prije godinu i po - da je Ministarstvo saobraćaja u novembru 2018. godine konkurisalo kod Investicionog okvira za Zapadni Balkan za 54,6 miliona eura, što bi bilo 20 odsto vrijednosti druge dionice, da će još 20 odsto tražiti od EBRD-a, a preostalih 60% od zainteresovanih privatnih partnera.

Bonus video: