Gvozdenović znao da posao preko Aca dobija i Milo Đukanović

Agencija za sprečavanje korupcije treba da utvrdi da li je konflikt interesa što su posao sa Vladom dobile firme u vlasništvu premijera i njegovog brata
313 pregleda 77 komentar(a)
Milo Đukanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2018. 07:16h

Nevladina organizacija KOD predala je juče Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zahtjev za utvrđivanje postojanja konflikta interesa u slučaju “Prokletije”.

"Vijesti” su protekle sedmice objavile da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma posao izrade prostornog plana za područje Prokletija 2015. godine dalo konzorcijumu kojeg vodi Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) u vlasništvu Aca Đukanovića, a čiji je podugovarač bila privatna firma njegovog brata i tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića - Capital invest.

Ukupan posao ugovoren je za 319 hiljada eura, a nacrt plana je u decembru prošle godine predat Ministarstvu. U prijavi, koju je ispred KOD-a predao Srđan Perić, navedeno je da je Vlada, čiji je predsjedavajući bio premijer Milo Đukanović, 25. jula 2013. godine donijela Odluku o izradi Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka "Prokletije", koju je i potpisao Đukanović.

Ministarstvo je 22. decembra 2014. godine objavilo javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za izradu tog prostornog plana.

"Po mojem saznanju, po završenom javnom pozivu, Uprava za javne nabavke Ministarstva finansija Vlade Crne Gore (za Ministratvo održivog razvoja i turizma, odgovorno lice-starješina Branimir Gvozdenović) je 27. februara 2015. godine donijela Odluku o izboru najpovoljnije ponude broj 12-1301/23-14. Odlukom, tačka IX (broj dostavljenih ponuda), utvrđeno je da su: "Na adresu IV proleterske brigade br.19 pristigle (…) ponude od strane 1.0 ponuđača i to: 1. Konzorcijum firmi Republički zavod za urbanizam i projektovanje a.d. Podgorica, Centar za arhitekturu i urbanizam d.o.o. Podgorica i MonteCEP d.s.d. Kotor, kojem ponuđaču je dodijeljeno 89,68 bodova”, naveo je Perić u prijavi.

Ministarstvo je sa ovim konzorcijumom 17. marta 2015. godine potpisalo ugovor o izradi plana za 319.515 eura. U tački XI Odluke o izboru najpovoljnije ponude, kako je naveo Perić, imenovana su četiri podugovarača - Planplus, Studio Synthesis, MM projekt i Đukanovićev Capital invest.

U dokumentaciji na osnovu koje je konzorcijum dobio posao, kako je navedeno u odluci, je i ugovor o podugovaranju, broj 130/1 od 28. januara 2015. godine, zaključen između Acovom RZUP-a i Milovog Capital investa.

To znači da je Gvozdenović, kada je potpisivao odluku o izboru najpovoljnije ponude, znao da u tom poslu učestvuju i firme njegovog šefa predsjednika Vlade i da će Đukanović od toga posla imati ličnu korist.

"Prema mojim saznanjima, bitne činjenice su da je Aco Đukanović vlasnik Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje a.d. koji je na čelu Konzorcijuma, jedinog ponuđača, a da je vlasnik Capital investa d.o.o. Podgorica njegov brat Milo Đukanović, premijer Vlade Crne Gore u vrijeme odvijanja cjelokupnog procesa ove javne nabavke - počev od donošenja Vladine Odluke, od 25. jula 2013. godine, o izradi Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka Prokletije, uključujući vrijeme zaključenja Ugovora o podugovaranju između RZUP-a i Capital investa, 28. januara 2015. godine, te pomenute odluke o izboru najpovoljnije ponude od 27. februara 2015. godine i potpisivanja Ugovora od 17. marta 2015. godine”, naveo je Perić.

KOD, na osnovu svega navedenog, od Agencije za sprečavanje korupcije, na čijem čelu je Sreten Radonjić, zahtijeva izjašnjenje o “osnovanosti navoda iz ovog zahtjeva za utvrđivanje postojanja konflikta interesa u odnosu na lica imenovana u njemu, odnosno o postojanju ugrožavanja javnog interesa, te da u skladu sa tim pokrene i sprovede odgovarajuće zakonom propisane postupke”.

Obavještavali premijera kako mu firma radi

U odluci o potrebi izrade prostornog plana za Prokletije, koju je potpisao Đukanović kao premijer, navedeno je da će novac za izradu plana biti obezbijeđen iz budžeta Crne Gore s pozicije Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje bi “sljedstveno tome obavještavalo Vladu o toku izrade Plana”.

Ovo znači da je Gvozdenović trebalo da obavještava Đukanovića kako napreduje izrada plana, iako zna da to radi njegova i firma njegovog brata.

U toj odluci je navedeno i da će plan biti završen za 12 mjeseci, od dana zaključenja ugovora sa obrađivačem.

"Podsjećam da je Odlukom o izboru najpovoljnije ponude Konzorcijumu RZUP-a 27. februara 2015. godine dodijeljen ovaj posao, dok je ugovor s tim u vezi potpisan 17. marta 2015. godine. Prema mojim saznanjima, tek decembra 2017. godine je Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavljen nacrt PPPN NP Prokletije. Isto tako navodim i da je, prema informacijama kojima raspolažem, dok je trajao javni poziv Capital invest 22. januara 2015. godine, od Inženjerske komore Crne Gore zatražio licencu za izradu planskih dokumenata. Licencu je dobio četiri dana kasnije, 26. januara, a dva dana kasnije, 28. januara, Capital invest i RZUP su potpisali ugovor o podugovaranju”, navedeno je u prijavi KOD- a.

Bonus video: