Švajcarci oglasili prodaju dijela Brkovićeve imovine

Posljednja rasprava u sudu povodom zahtjeva Švajcaraca za pokretanje stečaja je odgođena za 2. april zbog odsustva privremenog stečajnog upravnika Vektre, Radojice Grbe

6039 pregleda 5 komentar(a)
Garantovao imovinom da će vratiti dug: Brković, Foto: Luka Zeković
Garantovao imovinom da će vratiti dug: Brković, Foto: Luka Zeković

Dok se u Privrednom sudu čeka novi termin za nastavak rasprave o zahtjevu finansijske institucije NLB Interfinanz AG iz Ciriha da se pokrene stečajni postupak u Vektri Montenegro, glavnoj kompaniji kontroverznog biznismena Dragana Brkovića, Švajcarci su za 24. jul zakazali vansudsku prodaju dijela Brkovićeve imovine u Bečićima. Ta imovina je u formalnom vlasništvu njegove of-šor firme Anotech Corporation, registrovane na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Oglašena je prodaja oko šest hiljada kvadrata kategorisanih kao pašnjaci i šuma, kao i četiri prizemna objekta površine od pet do 49 kvadrata. Procijenjena vrijednost nepokretnosti je 1.475.000 eura. Prodaja je zakazana preko advokatske kancelarije “Prelević”.

Iznos preostalog duga Vektre Montenegro NLB-u Interfinanz AG, prema 10 ugovoru o zajmu, iznosi 49.326.593 eura.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila 2019. takozvani prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro, na zahtjev Švajcaraca, koji su godinama potraživali oko 55 miliona eura po osnovu nevraćenih kredita.

Za pozajmice od NLB Interfinanz AG je založena imovina Vektre Montenegro. Brković je prije 13 godina potpisao lične mjenice i garantovao svojom pokretnom i nepokretnom imovinom da će vratiti dugove.

Posljednja rasprava u sudu povodom zahtjeva Švajcaraca za pokretanje stečaja je odgođena za 2. april zbog odsustva privremenog stečajnog upravnika Vektre, Radojice Grbe.

Pred sudom će se rasprava nastaviti najvjerovatnije u septembru. U Vektri se nadaju da će izbjeći stečaj dogovorom sa Švajcarcima, a prolongiranju konačne odluke doprinijela je i epidemija koronavirusa.

NLB Interfinanz je preko izvršenja prošlog ljeta pokušao da preuzme kontrolu u Vektri i da registruje novog direktora tog preduzeća, ali je prvostepeno rješenje poništilo Ministarstvo finansija.

Bonus video: