Kolektivni ugovor nema 10 banaka

Banke u Crnoj Gori same raskidaju kolektivne ugovore i smanjuju radnička prava dok u EU iste brinu o zaposlenima
438 pregleda 1 komentar(a)
Lidija Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Lidija Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2018. 16:54h

Tri godine poslije otkaza Granskog kolektivnog ugovora (GKU) imamo situaciju da od 15 banaka u Crnoj Gori, 10 nema nikakav kolektivni ugovor (KU), a mnoge od banaka su napravile reviziju postojećih sa znatno manjim obavezama prema zaposlenim, saopštila je "Vijestima“ Lidija Pejović, predsjednica Sindikata banaka Crne Gore pri Uniji slobodnih sindikata.

"Nije teško pogoditi da su zapravo i htjeli gospoda iz Udruženja banaka, naši direktori, da se sami razračunavaju na svom terenu i uzmu sve što mogu zarad svojih ličnih interesa i bonusa koji su pozamašni i koje dobijaju zbog smanjenja troškova poslovanja. Demonstracija sile po principu uzmi ili ostavi, gdje je sfera kapitala dominantna nad svijetom rada dovoljno govori o socijalnom dijalogu i svijesti pregovarača, gdje je radnik najjeftinija roba. Loš je model ponašanja 'jači tlači' i ne vodi ničijem dobru“, upozorila je Pejović.

Na inicijativu Udruženja banka u januaru 2015. godine Unija poslodavaca, kao socijalni partner jednostrano je otkazala GKU za banke i druge finansijske organizacije. Pregovori su prethodno sa Unijom poslodavaca vođeni neuspješno od marta 2013.

Sindikat nije prihvatio ponuđena rješenja, koja desetkuju prava zaposlenih.

"Nekoliko puta smo slali zahtjeve preko Unije poslodavaca da se pregovori nastave i sklopi GKU, jer veliki broj banaka nema nikakav KU i ti su radnici, bez Granskog kolektivnog ugovora, ostavljeni na milost i nemilost poslodavaca. Odgovor Udruženja banka je uvjek isti, a to je da nema potreba za GKU, već da svaka banka sklopi sopstveni KU na nivou svoje kuće. To su odgovori onih kojima ovakvo stanje najviše odgovara, a to su direktori banka, članovi Udružnja banaka, koji su odmah posegli ka urušavanju sopstvenih KU, a one banke koje nijesu imale KU nijesu ih ni do danas sklopili”, objasnila je Pejovićeva.

Ona je napomenula da u ovom javnom obraćanju ne pominje ni imena banaka, ni zarade direktora banaka kako im "ne bi dali za pravo da blokiraju pregovore na osnovu čistog revanšizma i na taj način blokiraju prava oko 4.000 radnika iz finansijskog sektora".

"Prva koja je udarila na reviziju postojećeg KU je jedna od najuspješnijih banaka i urušila ga sa duplo manjim iznosom otpremnin, kao pripremu za period ispraćaja mnogih radnika usljed digitalizacije - informatičkog opremanja i optimizacije. Druga uspješna banka je prošle godine otkazala KU jednostrano, a prekinut je socijalni dijalog sindikata i poslodavca. Treća uspješna banka je svoj KU morala odbraniti na sudu“, dodala je Pejović.

Preko Socijalnog savjeta, kako je istakla, "tražiće da se ovo pitanje otvori i poimenice prozovu direktori koji ne žele socijalni dijalog i podsjetiti ih da u Evropi nemaju što da traže".

"U okruženju, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj, i te kako se čuvaju GKU kao stub odbrane prava radnika. Zbog ovakvog stanja u jednoj od najprofitabilnijoj grani u Crnoj Gori, Unija slobodnih sindikata će tražiti da stanje socijalnog dijaloga bude jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 19“, zaključila je Pejovićeva.

"Probudite se, dragi direktori"

"Nažalost, odsustvo svijesti rukovodilaca banaka da njihovo trenutno dobro, a trajno zlo radnicima crnogorskih banaka i crnogorske države neće donijeti ovome društvu napredak i progres. Probudite se dragi direktori! Pa i vi, vaša djeca i potomci živite u Crnoj Gori. Ne uznosite se svojim trenutnim enormnim zaradama i ne prodajte svoje radnike“, poručila je predsjednica Sindikata banaka Crne Gore Lidija Pejović članovima uprava banaka u Crnoj Gori.

Bonus video: