SKINULI 111 HILJADA NA IME PORESKOG DUGA

Budva se naplatila od Đukanovića tokom policijske blokade

Poreski dug od 111 hiljada eura Opština Budva je naplatila 22. juna, nakon što je Đukanovićeva kompanija skoro 13 mjeseci bila u neprekidnoj blokadi

48687 pregleda 246 reakcija 34 komentar(a)
emljište Global Montenegra na brdu Košljun, Foto: Vuk Lajović
emljište Global Montenegra na brdu Košljun, Foto: Vuk Lajović

U jeku policijske blokade i paralisanja lokalnih službi, Opština Budva uspjela je 22. juna da prinudno s računa podgoričke kompanije “Global Montenegro” naplati 111 hiljada eura na ime poreskog duga.

“Vijestima” je u Opštini potvrđeno da je tog dana naplaćen dug od kompanije čiji je vlasnik predsjednik države.

Naplatom duga, firma “Global Montenegro”, u vlasništvu predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, izašla je s liste firmi čiji su računi blokirani, a koju početkom svakog mjeseca objavljuje Centralna banka (CBCG).

Račun firme CBCG je na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala prije 13 mjeseci. Sve vrijeme na računu nije bilo ni centa, da bi se praktično kompletan dug po osnovu poreza na nepokretnost naplatio u vrijeme kada je u metropoli turizma, odlukom nove odborničke većine, DPS instalirala novo rukovodstvo.

Legitimitet nove vlasti osporava koalicija DF, Demokrate, URA, SNP, DEMOS... Đukanovićeva firma koja gazduje zemljišnim kompleksom od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, ipak nije izmirila cijeli dug, već je preostalo da plati još nešto manje od 500 eura.

“Global Montenegro” je bio u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60 hiljada duga Opštini Budva. Krajem 2018. ponovo je dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura.

Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od oko 92 hiljade, koji je s kamatom dostigao 111 hiljada eura i koji je, prema novim podacima CBCG - izmiren.

Finansijski izvještaj “Global Montenegro” pokazuje da su prošlu godinu završili s minusom od 96.520 eura, čime se ukupni gubitak nagomilao na 4.010.379 eura.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada eura, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu prije toga minus joj je bio 67 hiljada eura. Vrijednost imovine firme iznosi 3,9 miliona eura. Dugoročni krediti su 5,4 miliona eura.