Vlada usvojila Informaciju o početku realizacije četvrte faze Projekta 1000+

"Kroz IV fazu Projekta 1000 plus predviđeno je da dodatnih oko 400 domaćinstava riješi stambeno pitanje"

5656 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je danas usvojila Informaciju o početku realizacije četvrte faze „Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Projekat 1000 plus“, koji se realizuje kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

"Projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su sprovedene tokom I, II i III faze, koje su realizovane u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB),pri čemu su obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 25, odnosno 10 miliona eura, po fazama. Imajući u vidu uspješnost Projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze Projekta 1000 plus. Kroz IV fazu Projekta 1000 plus predviđeno je da dodatnih oko 400 domaćinstava riješi stambeno pitanje. S obzirom na to da je Zakonom o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, predviđeno kreditno zaduženje u iznosu od 10 miliona eura, za implementaciju Projekta „1000plus“, faza IV, sa predstavnicima CEB-a usaglašeno je da se ova sredstva obezbijede kroz aneks Okvirnog ugovora o zajmu iz 2017. godine. Shodno elementima utvrđenim u pregovorima sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a radi efikasnije implementacije i pravovremenog izvještavanja, kao i ispunjavanja pretpostavki koje se odnose na imenovanje tijela koje će biti odgovorno za donošenja odluka i nadzor nad implementacijom Projekta neophodno je imenovati jedinicu za implementaciju projekta – JIP i Projektni odbor. S tim u vezi, Vlada je prihvatila Ugovor o pružanju usluga između Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON doo Nacionalne jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine", saopšteno je iz Vlade.

Takođe, Vlada je danas usvojila Izvještaj o realizaciji „Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Projekat 1000 plus faza III“.

"Riječ je o projektu socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu. U Izvještaju je navedeno da je ukupna vrijednost lll faze projekta planirana na iznos od 20 miliona eura, a finansira se sredstvima kredita CEB-a u iznosu od 10 miliona eura – 50 odsto i sredstvima komercijalnih banaka – 50 odsto ukupne vrijednosti. Novina u odnosu na prethodne dvije faze projekta je to što učešće građana nije bilo obavezno. Prema izvještajima o sklopljenim ugovorima o kreditu koji su dostavljeni od strane komercijalnih banaka, ukupan broj sklopljenih ugovora o kreditu je 377, dok je njihova vrijednost 18,590,681.38 eura", saopšteno je iz Vlade.

Kažu da je u III fazi Projekta 1000 plus stambeno pitanje riješilo ukupno 377 domaćinstava, odnosno 906 građana.

"Najviše je prodato jednosobnih stanova – 240, zatim slijede dvosobni sa 108, garsonjere 21 i trosobni – 8. Kroz projekat 1000plus, komercijalne banke su odobrile ukupno 377 stambenih kredita po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,99 odsto, dok su, istovremeno, banke na slobodnom tržištu za stambene kredite, nudile fiksne kamatne stope od 4,5-6,99 odsto. Prosječni prihod domaćinstava koja su riješila stambeno pitanje je iznosio 734.47eura, prosječna vrijednost kredita 49,312.15 eura, a prosječna cijena stana – 53,421.18 eura, a prosječna cijena kvadrata stambene jedinice je iznosila 1,066.88 eura."

Bonus video: