CEDIS i firma Blaža Đukanovića ugovorili posao za trafo-stanicu

BB Solaru, koji je u suvlasništvu sina šefa države, Blaža Đukanovića, posao od oko 1,45 miliona (sa PDV-om) od državne firme. Podizvođači Novi Volvox i Geotin MNE

18975 pregleda 366 reakcija 47 komentar(a)
Noviv Volvox i Geotin MNE podizvođači: Blažo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Noviv Volvox i Geotin MNE podizvođači: Blažo Đukanović, Foto: Filip Roganović

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) potpisao je sa podgoričkom firmom BB Solar ugovor o izvođenju radova za postrojenje trafo-stanice (TS) 110/10 kV Kličevo (Nikšić), po sistemu „ključ u ruke“ za 1.448.793 eura, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

BB Solar je u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore.

Prema ugovoru, ovaj posao će realizovati sa podizvođačima - Novi Volvox i Geotin MNE.

Predviđeni su radovi na izgradnji trafo-stanice, kao i radovi na niskonaponskim instalacijama.

Ugovorom je predviđeno da CEDIS plati u roku od 60 dana “od dana ispostavljanja ovjerene privremene i ovjerene okončane situacije”. To znači - nakon dostavljanja pozitivne revizije glavnog projekta, na iznos najviše od pet odsto od ukupne ugovorene cijene, a ostale privremene situacije podrazumijevaju da ih izvođač dostavi do 10. u tekućem za prethodni mjesec. I u konačnom, kad izvođač dostavi pozitivni izvještaj Komisije za tehnički pregled.

Rok za izradu glavnog projekta je 45 dana od dana potpisivanja ugovora, a 10 dana je rok u kome CEDIS može revidirati glavni projekat od dana kada ga dobije. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci od dana uvođenja BB Solara u posao, nakon što se dobije reviziju glavnog projekta i građevinsku dozvolu.

Tender je oglašen 4. marta ove godine, ponude je ocjenjivala petočlana Komisija CEDIS-a kojom je predsjedavao Mirko Dedović, a odluku o izboru najpovoljnije ponude je prošle sedmice potpisao izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović.

Kriterijum za izbor bio je ekonomski najpovoljnija ponuda, s tim što se ponuđena cijena vrednovala sa maksimalnih 90 bodova, garantni rok sa pet i kvalitet sa pet bodova.

Na tenderu je drugorangirani ponuđač bio Electro team iz Budve. Ta firma je ponudila 1.449.580 eura, dok je ponuda firme Televex CEDIS odbijena kao neispravna.

Ovo je samo jedan u nizu vrijednih poslova koje firme Blaža Đukanovića (u kojima formalno dijeli suvlaništvo) dobijaju posljednjih nekoliko godina. BB Solar je i u konzorcijumu koji je dobio posao ekološke rekonstrukcije termoelektrane u Pljevljima.

Ta firma je lani dobila od lokalne direkcije u Pljevljima posao od 140,4 hiljade eura da radi ulične svjetiljke i stubove za rasvjetu. Tri preostale firme koje su učestvovale na ovom tender su diskvalifikovane.

Tokom 2018. godine kao podizvođač firmi Bemaks za instalacije firma Blaža Đukanovića je angažovana na projektu izgradnje jugozapadne zaobilaznice u Glavnom gradu. Za podizvođača na više vrijednih projekata angažuju je kompanije Bemaks i Ramel.

Đukanović mlađi nedavno je dobio status povlašćenog proizvođača električne energije. Koncesiju za gradnju male hidroelektrane “Bistrica” - firma BB Hidro (u kojoj je suvlasnik sa poslovnim partnerom kao i u BB Solaru), dobila je 2016, pred kraj mandata bivše Vlade Mila Đukanovića. Imaju dozvole za gradnju ukupno tri male HE u Kolašinu.

Bonus video: