Život po Monstatu: Svi obroci u 2,2 eura

Prema Monstatu, četvoročlano domaćinstvo mjesečno za hranu troši minimum 265 eura

8803 pregleda 503 reakcija 24 komentar(a)
Minimalna potrošačka korpa u junu koštala 644,5 eura, Foto: Shutterstock
Minimalna potrošačka korpa u junu koštala 644,5 eura, Foto: Shutterstock

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u junu je iznosila 644,5 eura, što je 0,2 odsto više u odnosu na maj, podatak je Uprave za statistiku (Monstat).

Prema Monstatu, mjesečni izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 279,4 eura, što je rast od 0,3 odsto, a neprehrambeni proizvodi i usluge su koštali 365,1 eura i to je 0,1 odsto više u odnosu na maj.

Mjesečni trošak za hranu je utvrđen na 265 eura.

Po toj računici - četvoročlano domaćinstvo troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu, kada se izuzmu bezalkoholna pića i 3,04 eura dnevno po članu za neprehrambene proizvode i usluge (odjeća, obuća, struja, voda, gorivo, obrazovanje, zdravstvo...).

Iz Monstata su istakli da vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci.

Saopštili su da je ona u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo”, saopšteno je iz Monstata.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).