USS: Da li je dovoljno za turizam, udar korona krize je žestok

Iz USS su kazali “Vijestima” da podržavaju smanjenja stope PDV-a sa 21 na 7 odsto na pripremanje i usluživanje hrane i bezalkoholnih pića u svim ugostiteljskim djelatnostima, a zadovoljni su što će Crna Gora konačno dobiti povoljniji penzioni zakon

11268 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

U Uniji slobodnih sindikata (USS) se pitaju da li se turizam može oporaviti sa 83,5 miliona eura pomoći kroz kratkoročne mjere, kada se ima u vidu da će ove godine pretrpjeti drastičan pad prihoda, smatraju da je prije početka sezone trebalo smanjiti PDV na hranu i dio pića, a zadovoljni su što će Crna Gora konačno dobiti povoljniji penzioni zakon.

U Uniji slobodnih sindikata (USS), na čijem čelu je Srđa Keković, smatraju da je treći set mjera trebalo donijeti ranije, te da je upitno hoće li se oporaviti turizam sa 83,35 miliona eura pomoći iz krtakoročnih mjera, imajući u vidu da neke procjene govore da će pad prihoda u toj djelatnosti biti oko 800 miliona eura, odnosno od 70 do 80 odsto.

Iz USS su kazali “Vijestima” da podržavaju smanjenja stope PDV-a sa 21 na 7 odsto na pripremanje i usluživanje hrane i bezalkoholnih pića u svim ugostiteljskim djelatnostima. Objašnjavaju da je to trebalo uraditi prije početka sezone, pa su ugostitelji već od predsezone mogli imati i niže cijene. Ocjenjuju pohvalnim što su se u kratkoročnim mjerama našle predložene izmjene i dopune zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

“Narednih nekoliko godina su ključne za dalji nastavak ekonomskog razvoja Crne Gore. U trenutku kada se prethodnih godina bilježio značajan ekonomski rast, odjednom dolazimo u situaciju da nas čeka dug i mukotrpan period oporavka. Biće nam potrebno barem 4-5 godina da se vratimo na stanje prije pojave pandemije koronavirusa, i to uz veoma optimistične prognoze”, ocijenili su u USS.

Naglašavaju da se neke loše navike moraju promijeniti, a loši potezi i odluke iz prošlosti će nas skupo koštati.

“Potrebno je učiti iz grešaka i ne ponavljati ih. Investicije će prije ili kasnije doći. Međutim, čemu investicije ako ne donose željene rezultate? Brojni strani investitori su pompezno najavljivani kao spasioci crnogorskog društva koji će ubrizgati u crnogorsku privredu stotine i stotine miliona eura, a isti su za male pare kupili naše fabrike, hotele, firme... Uložili su mnogo manje nego što se očekivalo, a iznijeli ogroman kapital iz zemlje”, poručili su iz Unije.

Bonus video: