Mrdović: Vladina namjera da progura javno privatna partnerstva u predlog zakona o energetici

Mrdović je objasnila da u dijelu predloga zakona koji se odnosi na „ciljevi energetskog razvoja” Vlada propisuje „održavanja stabilnih uslova poslovanja i podsticanja javnog, privatnog i javno-privatnog ulaganja i poslovanja u
oblasti energetike”

6123 pregleda 5 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2020. 21:39h

Vlada namjerava da progura javno privatna partnerstva u predlog novog zakona o energetici, što je veoma opasno rješenje za zarobljene države kakvim se označava Crna Gora, ocijenila je za „Vijesti” pravna savjetnica NVO „Akcija za socijalnu pravdu” Ines Mrdović.

Skupštinski odbor za ekonomiju, finasije i budžet sjutra će razmatrati predlog tog akta.

Izmjene ovog zakona dolaze nakon usvajanja Zakona o privatno-javnom partnerstvu kojim je predviđeno da država može po tom modelu da radi i enregetske objekte.

Mrdović je objasnila da u dijelu predloga zakona koji se odnosi na „ciljevi energetskog razvoja” Vlada propisuje „održavanja stabilnih uslova poslovanja i podsticanja javnog, privatnog i javno-privatnog ulaganja i poslovanja u oblasti energetike”.

„Rješenje je uvršteno u predlog zakona nakon javne rasprave objavljene u jeku prvog talasa korona krize i o njemu zainteresovana javnost nije imala prilike da se izjasni.Ceh takvog pogubnog rješenja platiće potrošači, koji već debelo iz svojih džepova plaćaju prije deceniju dogovorena rješenja o subvencijama za privilegovane proizvođače struje iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana”, tvrdi Mrdović.

Ona smatra da će predloženo rješenje u ovom zakonskom tekstu „sasvim sigurno otvoriti prostor da plaćamo neka nova ekstra bogaćenja raznoraznih tajkuna i privilegovanih biznismena (bilo onih poznatih, bilo onih sakrivenih iza off shore kompanija)”.

„Javno-privatna partnerstva su najskuplji modeli finansiranja, jer privatne kompanije očekuju ogromne profite, koji padaju na teret korisnika, a veoma su opasni za zarobljene i sisteme podložne korupciji, za kakav slovi crnogorski sistem”, naglasila je Mrdović.

Nakon perioda „mračne privatizacije” na ovim prostorima, korupcija je sada, kako tvrde iz navedene NVO, „sakrivena iza koncesionih aranžmana i modela javno-privatnih partnerstava”.

„Za sada građani kroz izuzetno skupu cijenu struje, odnosno svoje novčanike dobro osjećaju Vladinu pogubnu koncesionu politiku u projektima takozvanih obnovljivih izvora energije, gdje se milioni eura njihovog novca slivaju u džepove povlašćenih”, dodala je Mrdović.

Ministarstvo ekonomije je, u međuvremenu, odbacilo brojne zahtjeve zainteresovane javnosti da se revidiraju zakonska rješenja i potrošači oslobode plaćanja povlastica, „zabijajući glavu u pijesak” i nemušto se pravdajući da navodno prije deceniju nijesu mogli znati za negativne strane tih projekata, koje su oni na kraju,ipak, donijeli.

„To ih ne sprječava da sada pakuju nova loša zakonska rješenja, koja će se za koju godinu lako pretvoriti u novi „teg o vratu” crnogorskih potrošača, te je od iznimne važnosti za građane da ovako loša rješenja ne dobiju „zeleno svijetlo” u crnogorskom parlamentu”, zaključila je Mrdović.

Ustavni sud Crne Gore od početka aprila prošle godine još nije uzeo razmatranje Inicijativu da se preispitaju sporne odredbe i sada važećeg Zakona o energetici koji je omogućio proizvođačima iz obnovljih izvora (mHE i vjetroelektrana) da uživaju subvencije o trošku građana, odnosno, poreskih obveznika.

Bonus video: