Može li se ponoviti Tivat na Maljeviku

Prema ranijem DUP-u i presudi Osnovnog suda, investitor je Opštini dužan deset miliona eura
653 pregleda 2 komentar(a)
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.01.2018. 20:46h

Ni tri mjeseca otkako je Vlada donijela odluku da će raditi Detaljni urbanistički plan “Maljevik”, u Baru nema mnogo jasnije slike kako će se razvijati situacija oko ovog projekta, jer investitor Sonuba Montenegro već skoro cijelu deceniju na polju pored Sutomora nije izgradio najavljeni luksuzni hotelski kompleks.

Vlada je u oktobru dala saglasnost da ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović sa Opštinom Bar potpiše sporazum o donošenju lokalnog planskog dokumenta za izradu DUP-a “Maljevik”, a prema predlogu sporazuma, barska Opština treba da ministarstvu dostavi potrebne podatke.

Odbornici opozicije na svakoj sjednici lokalnog parlamenta insistiraju da se na osnovu pravosnažne sudske presude barskog Osnovnog suda preduzeću Sonuba Montengro naplati 9,34 miliona eura na osnovu neplaćenih komunalija.

Prema dostupnim podacima iz Opštine, Sonuba insistira na obnovi postupka, i on je sada dospio u Privredni sud. Opštinski sekretar za imovinu i zastupanje Vido Dabanović krajem 2017. je u SO Bar objavio da je pokrenut izvršni postupak za Maljevik, koji je prekinut do odluke suda po žalbi Sonuba Montenegro, te da će on biti nastavljen i nakon odluke suda.

“U procesu koji se vodi osmišljeno se radi da se zaštiti interes Opštine. Ovo dugovanje, najveće prema Opštini Bar, nije novčano prikazano u budžetu jer Sonuba nema nijedan cent na svom računu koji smo mi blokirali, i ide se na postupak po osnovu zemljišta”, naveo je tada Dabanović.

Iz opozicije podsjećaju da je početkom septembra 2017. javni izvršitelj donio zaključak o prodaji te nepokretnosti radi naplate duga Opštine Bar, a krajem avgusta je Osnovni sud u Baru donio rješenje kojim je kao neosnovan odbijen predlog Sonube za odlaganje izvršenja.

Predsjednik odborničkog kluba DF mr Dejan Đurović ukazuje da se iz Vladinog programskog zadatka ne može vidjeti minimalna bruto-građevinska površina u Maljeviku, „pa hipotetički ta kvadratura može biti manja od već uplaćene akontacije za komunalije i na taj način kasa Opštine Bar, osim što ne bi bila dopunjena sa deset miliona, mogla bi biti ispražnjena za određenu sumu izgradnjom objekata manje kvadrature”.

Đurović, koji je jesenas prvi javno reagovao da Vladina odluka znači „oduzimanje ingerencija lokalne samouprave nad teritorijom barske opštine i uskraćivanje barskog budžeta za skoro 10 miliona eura“, sada upozorava da je u ovom slučaju moguće da barska Opština pokaže “još veću galantnost čak i od Opštine Tivat i pokloni ili zanemari skoro deset miliona eura potraživanja za komunalije za Maljevik”.

“U ovoj igri Opštine, Ministarstva i države Crne Gore biće zakinuti 'samo' građani Bara. Za tih tračavih desetak miliona mogu se riješiti mnogi krucijalni problemi Opštine Bar, kompletno komunalno opremanje čitavog Sutomora ili saobraćajni problem na relaciji Sutomore - Šušanj. Očigledno da su predstavnici Ministarstva ocijenili da lokalna samouprava nema znanja i htjenja za velika djela pa su izradu projekta dali sami sebi uz saglasnost predstavnika Opštine. I time su otpisali dug prema Opštini Bar koji je i pravosnažnom odlukom trebalo da bude u budžetu naše opštine. Da su toga svjesni i predstavnici Opštine Bar bilo je jasno kad u budžetu ova stavka nije bila ni pomenuta”, navodi Đurović.

Podgoričko preduzeće sa ruskim kapitalom Sonuba Montenegro kupilo je u septembru 2007. od Opštine Bar 200.000 kvadratnih metara zemljišta u Maljeviku za 32,5 miliona eura, uz još naplaćenih 11,8 miliona eura na ime komunalija.

Cilj je bio gradnja ekskluzivnog turističkog kompleksa, ali od potpisa ugovora do danas „nije ukucan nijedan ekser“. U ljeto 2011. predstavnicima lokalne vlasti i opozicije predočeno da je novi vlasnik Maljevika kompanija Merkury iz Rusije, koja je predstavljena kao najveći konglomerat na polju luksuznog biznisa u Rusiji.

U junu 2012. godine ova grupa je objavila projekat u medijima navodeći da će uloži 220 miliona eura u kompleks Maljevik, uz najavu da će tražiti smanjenje gabarita kroz izmjene DUP-a.

Odluka o izmjenama DUP-a “Maljevik” je 22. jula 2016. godine podijelila vladajuću koaliciju u SO Bar. Odluka nije usvojena jer je 15 odbornika bilo protiv (Demos, SDP, DF, SNP i nezavisni odbornik”, dok su za DUP glasali 13 odbornika DPS i jedan odbornik BS. Uzdržana su bili petorica odbornika koalicionih partnera DPS - četiri iz SD i jedan iz Pozitivne, kao i odbornik DSCG.

Neusvojenim izmjenama bilo je predviđeno da se prepolovi površina luksuznog hotelskog kompleksa na Maljeviku sa 240 na 129 hiljada kvadrata, čime se faktički potire obaveza kompanije da prema pravosnažnoj sudskoj presudi plati Opštini Bar 9,3 miliona eura na ime komunalija. Opozicija je sve vrijeme ukazivala da bi usvajanje ove odluke bilo djelo protiv javnog interesa “sa elementima krivičnih i koruptivnih radnji”.

Đurović. Srzentić da ne potpiše, jer će proći kao prethodnik

Đurović je kazao da je odbornicima i dalje nepoznanica da li je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić “potpisao sa ministrom sporni sporazum”, ocijenivši da bi time” sam sebi aktivirao krivične prijave”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Srzentić nije potpisao taj sporazum.

“Poučeni primjerom pređašnjeg predsjednika Žarka Pavićevića, vjerovatno će to morati uraditi, a onda ga čeka sudbina prethodnika. Ali, da li ikakve zatvorske kazne mogu biti satisfakcija građanima Bara za ono za šta su uskraćeni. Zatvorska kazna od godinu i po prethodnog predsjednika ne može nadoknaditi 72 stana u zgradama solidarnosti i poslovne prostore u zgradama za prosvjetu i zdravstvo. Zato ne smijemo dozvoliti da ostanemo bez ovih 10 miliona eura, jer smo birokratskim barijerama, nedostatkom planova i projekata rastjerali velike investitore, a mali su poučeni lošim primjerima gradili na „divlje“ a sad ne žele ni legalizaciju objekata”, istakao je Đurović.

Bonus video: