Duple subvencije do oktobarskog računa

Dodatni popust za struju za korisnike materijalnog obezbjeđenja

4645 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Državna Elektroprivreda (EPCG) saopštila je da će i u julu, avgustu i septembru dodatno subvencionirati račune za skoro 20 hiljada domaćinstava, koji su korisnici prava na subvenciju za električnu energiju

Iznos subvencija je dupliran, odnosno identičan onom koji se za to izdvaja iz državnog budžeta.

To znači da grupa ranjivih kupaca neće plaćati račun za utrošenu elektičnu energiju do 600 kilovat-sati (kWh), odnosno oni kojima se inače obračunava popust od 50 odsto do tog nivoa potrošnje, imaće subvenciju 100 odsto.

Prema Zakonu o energetici, ima 600 brojila koja koriste ranjivi potrošači. Potrošačima kojima se inače obračunava popust od 40 odsto za račun do 60 eura, pomoć će biti 80 odsto od oktobarskih računa. Za obje grupe važi da ako imaju račun preko 60 eura, popust se obračunava na dio do tog iznosa, odnosno 600 kWh potrošnje.

Pravo na subvenciju imaju korisnici materijalnog obezbjeđenja koji su u stanju socijalne potrebe i njima se, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, obračunava popust od 30 ili 40 odsto, odnosno sada 60 ili 80 odsto. Dodatne subvencije su imali u aprilu, maju i junu, u okviru drugog paketa mjera Vlade. Nije potreban dolazak u EPCG jer se popust obračunava po spisku resora socijalnog staranja.

Bonus video: