REALIZACIJA PRVE FAZE PROJEKTA U ROKU OD ČETIRI MJESECA

Marković primio direktora Mtela: Građani CG uskoro dobijaju najsavremenija rješenja Tele-Medicine

Vrijednost donacije kompanije Mtel, koja pored aplikacije podrazumijeva i najsavremenijui telekomunikacionu opremu u bolnicama, zdravstvenom sistemu Crne Gore u ovom projektu iznosi gotovo milion eura
293 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Lučić duško marković, Foto: Gov.me
Vladimir Lučić duško marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.02.2019. 10:22h

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića povodom predstojećeg početka prvog projekta Tele-Medicine u Crnoj Gori koji se realizuje zahvaljujući izdašnoj donaciji ove kompanije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima.

Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula i dr.

Vrijednost donacije kompanije Mtel, koja pored aplikacije podrazumijeva i najsavremenijui telekomunikacionu opremu u bolnicama, zdravstvenom sistemu Crne Gore u ovom projektu iznosi gotovo milion eura.

Realizacija prve faze projekata očekuje se u roku od tri do četiri mjeseca.

Projekat bi u drugoj fazi trebalo da omogući direktnu komunikaciju pacijenata sa ljekarima putem aplikacije na mobilnim telefonima, automatsko elektronsko zakazivanje ljekarskih pregleda, kao kontakt građana sa ljekarima putem on-line platformi.

Marković je iskazao punu podršku Vlade ovom projektu koji povećava sigurnost zdravstvenog sistema.

Ističući humani aspekt ovog projekta predsjednik Vlade se zahvalio se kompaniji Mtel i Lučiću lično ocijenivši da "vizija razvoja koju prati društveno odgovorno poslovanje ove kompanije treba da predstavlja primjer u Crnoj Gori i šire".

Sastanku su prisustvovali direktorka KCCG Zorica Kovačević, akademik prof. dr Ljubiša Stanković i dr Jefto Eraković.