Blažo Đukanović ne odustaje od mHE Bistrica

Vlada je u oktobru 2016. na jednoj od posljednjih sjednica kojima je predsjedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu
443 pregleda 19 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2018. 06:53h

Podgorička kompanija BB Hidro, Blaža Đukanovića, sina lidera DPS Mila Đukanovića zatražila je od glavnog državnog arhitekte saglasnost na glavni projekat izgradnje male hidroelektrane (mHE) “ Bistrica” u Kolašinu.

Firma koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem zatražila je saglasnost i na spoljašnji izgled privremenog elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije na području Lipovske Bistrice.

BB Hidro je prije više od godinu dobila urbanističko- tehničke uslove za gradnju male hidroelektrane „Bistrica“ na dijelu vodotoka Bistrica između kota 1.250 metara nadmorske visine- gornja kota i 968 metara nadmorske visine - donja kota na katastarskoj opštini Lipovska Bistrica opština Kolašin. Prethodno su od Ministarstva ekonomije dobili dozvolu za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije.

Minulog oktobra su predali zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za ovu elektranu. U međuvremenu je donijet novi zakon o planirajnju prostora i izgradnji objekata, čime je BB Hidro procedure nastavio po novim propisima.

Vlada je u oktobru 2016. na jednoj od posljednjih sjednica kojima je predsjedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija i tekst ugovora o koncesiji firmi BB Hidro za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu.

Odlukom BB Hidro je dobila koncesiju na 30 godina, unutar koje u roku od godinu morala da završi poslove projektovanja, a za još dvije godine i izgraditi hidrocentrale.

BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednh subjekata osnovali su Đukanović i Ivana Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je ujedno i izvršni direktor.

NBB Hidro je početkom prošle godine predao Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju još jedne male hidrolektrane na dijelu vodotoka Slatina u katastarskoj opštini Raško Mioska u Kolašinu.

Ministarstvo je još u maju 2016. izdalo firmi BB Hidro energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

Bonus video: