Puta od Mateševa do Kolašina nema ni u planovima

Od deset kilometara biće rekonstruisano samo 1,4 kilometra

14705 pregleda 37 reakcija 21 komentar(a)
Vlada u rebalansu navela da nastavka auto-puta nema ni u “srednjoročnom planu”: Da li je “end” u Mateševu, Foto: Vijesti
Vlada u rebalansu navela da nastavka auto-puta nema ni u “srednjoročnom planu”: Da li je “end” u Mateševu, Foto: Vijesti

Izgradnje dionice magistralnog puta od Mateševa do Kolašina, kao glavnog prilaznog puta budućoj dionici auto-puta Podgorica-Mateševo, i bez kojeg nema funkcionalnog auto-puta nema ni u revidovanim ovogodišnjim planovima. U novom kapitalnom budžetu za 2020. godinu nalazi se samo mala dionica od 1,4 kilometra od ukupno 10 kilometara, dok se u planu rada Monteputa nalazi samo stavka za njegovo održavanje u iznosu od 5.000 eura.

Dionica auto-puta prema sadašnjem projektu završava u selu Mateševo, odakle uski i loši put vodi do Kolašina i veze sa magistralom. Ta znači da će ovaj put biti usko grlo kada nakon dva pomjeranja roka i dvije godine kašnjenja u ljeto sljedeće godine vjerovatno bude završena dionica auto-puta. S obzirom da zbog ekonomske krize nije izvjestan skori nastavak gradnje novih dionica auto-puta, ova postojeće ne bi bila funkcionalne bez kvalitetnog i širokog puta Mateševo-Kolašin.

“Nakon 2021. završava se projekat izgradnje prioritetne dionice auto-puta, a gradnja daljih dionica nije predviđena ovim srednjoročnim scenarijom”, piše u rebalansu budžeta.

Monteput je prošle godine preuzeo obavezu da rekonstruiše put Mateševo-Kolašin od oko 10 kilometara.

Izrada projekta rekonstrukcije puta uvrštena je u plan javnih nabavki Monteputa tek izmjenom od 10. oktobra prošle godine, da bi zahtjev za malu nabavku bio objavljen 15. oktobra. Monteput je 31. oktobra potpisao ugovor za izradu projekta rekonstrukcije sa firmom “Via project”. Prema ugovoru, projekat treba da bude završen u roku od 40 dana od potpisivanja. Vrijednost izrade projekta je 14.495 eura.

Vlada je 28. novembra utvrdila javni interes za eksproprijaciju više nekretnina uz put Mateševo-Kolašin, što je bio jedan od uslova za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju ovog puta.

U kapitalnom budžetu, nakon junskog rebalansa, piše da se kod Uprave za saobraćaj nalazi projekat rekonstrukcije dionice regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin, ali samo dio od petije Mateševo do naselja Mateševo u dužini od 1,4 kilometra ali ne i dalje. U ovoj godini je za taj projekat predviđen trošak od dva miliona eura, dok je ukupna vrijednost rekonstrukcije ovih 1.400 metara, 5,5 miliona eura.

“Vrijednost projekta je 5.546.046,05 eura. Pored sredstava opredijeljenih kapitalnim budžetom, sredstva potrebna za realizaciju projekta mogu biti obezbijeđena iz sredstava preduzeća Monteput. Projekat je višegodišnji. Projekat realizuje preduzeće Monteput, a međusobni odnosi, kao i način finansiranja i prenosa sredstava, će biti regulisani ugovorom između Uprave za saobraćaj, preduzeća Monteput i Ministarstva saobraćaja i pomorstva”, navedeno je u obrazloženju ove budžetske stavke.

Na pitanje “Vijesti” kada će početi rekonstrukcija puta Mateševo-Kolašin, da li je izabran izvođač i ako jeste ko je i kolika je ugovorena vrijednost tih radova? Kada se očekuje završetak rekonstrukcije ovog putnog pravca koji treba da bude veza budućeg auto-puta i Kolašina, iz juna ove godine, iz Ministarstva saobraćaja je tada odgovoreno:

“Završena je projektna dokumentacija koja je pozitivno revidovana i u narednom periodu rekonstrukcija ovog putnog pravca će biti uvrštena u planove rekonstrukcije, mada i postojeći putni pravac trenutno omogućava odvijanje saobraćaja”.

Kako su propali planovi Vlade iz 2005. godine

Nakon prodaje Telekoma Crne Gore početkom 2005. godine, Vlada se obavezala da će najveći dio tog prihoda - 90 miliona eura uložiti u izgradnju auto-puta Podgorica - Mateševo - Kolašin, čija bi izgradnja, kako su tada smatrali, trajala tri godine.

Iz Vlade su tada najavili da će već u ljeto te godine početi rekonstrukcija puta Kolašin - Mateševo, dok bi graditelja auto-puta birali na tenderu koji bi bio raspisan u oktobru 2005.

Vlada je bila sigurna da Crna Gora može napraviti jednu traku auto-puta od Podgorice do Mateševa, sa priključkom za Kolašin. Predstavljen je bio i plan finansiranja gdje bi osim novca od Telekoma, koristili i prihode od prodaje KAP-a, Podgoričke banke, Rudnika uglja, Termoelektrane, nekoliko hotela i prihoda od tunela Sozina koji je otvoren tog ljeta.

Od ovog novca potrošeno je samo oko deset miliona za rekonstrukciju puta od Kolašina do Mateševa, koji je brzo i propao. Gradnja auto-puta počela je tek deset godina kasnije i to novcem iz kredita od 944 miliona dolara.

Bonus video: