Konjević: Vlast da radi u interesu građana, a ne privilegovanih tajkuna

Crna Gora, kako ističe Konjević, mora imati prosječnu platu 700 eura do kraja mandata naredne Vlade 2024. godine; moraju se smanjiti opterećenja na rad poslodavcima sa 64 na 53 odsto, mora se vratiti opšta stopa PDV-a na nivo od 19 odsto, i potrebno je obezbijediti da minimalna zarada bude najmanje 300 eura

6059 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Konjević, Foto: SDP
Konjević, Foto: SDP

Nezavisnost Crne Gore najbolje se brani jakom ekonomijom, a podjele u crnogorskom društvu najlakše će se prevazići ako stvorimo uslove da svako ima pristojan posao, poručio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

"SDP - Jaka Crna Gora više godina u Skupštini uporno govori, kritikuje i nudi rješenja u ekonomskim politikama. Uspjeli smo nametnuti uslove da se izglasa novi Zakon o penzijama koji je stvorio bolje uslove za sadašnje penzionere, ali i bolje preduslove za one zaposlene koji odlaze u penziju. Istrajna borba skoro 12 mjeseci dala je rezultat i to sa ponosom ističemo. Takođe, i našom zaslugom je ispravljenja diskriminacija da samo dvadesetak tajkuna imaju privilegovane poreze u ugostiteljstvu. Rješenjem koje je usvojeno, a za koje smo se zalagali protekle četiri godine, svi ugostitelji, njih skoro 4.000 će naplaćivati PDV po jednakoj stopi od sedam odsto, a ne kao do sada da tu privilegiju imaju samo pojedini hotelski tajkuni bliski vladajućim partijama", rekao je Konjević.

DPS i njegovi partneri, kako je kazao, nijesu prihvatili zakon SDP-a po kome se ne bi obračuvala kamata na kredite za vrijeme moratorijuma, pa je tako, ističe Konjević, direktna šteta učinjena za 64.000 građana i pravnih lica u iznosu od skoro 20 miliona eura.

"Vlast je omogućila bankama novi prihod od 20 miliona eura, a teret krize je prenijet na građane i privredu, ukazao je Konjević podsjećajući i da je vlast odbila SDP-ov zakon o garantnim šemama za pomoć dominantno turističkoj privredi koji smo uradili po uzoru na većinu evropskih zemalja. Zato danas Hrvatska koja je svoju turističku privredu pomogla na vrijeme bilježi solidne turističke rezultate, imajući u vidu situaciju sa korona virusom, dok naša turistička priveda bilježi najgore rezultate u zadnjih nekoliko decenija", ističe Konjević.

"SDP - Jaka Crna Gora", naglašava on, ima jasnu politiku, u kojoj je izgradnja jake ekonomije iznad svega.

U toj partiji su, dodaje Konjević, postavili četiri ključna cilja:

Crna Gora, kako ističe, mora imati prosječnu platu 700 eura do kraja mandata naredne Vlade 2024. godine; moraju se smanjiti opterećenja na rad poslodavcima sa 64 na 53 odsto, mora se vratiti opšta stopa PDV-a na nivo od 19 odsto, i potrebno je obezbijediti da minimalna zarada bude najmanje 300 eura.

"Ovo su naša ključna i jasna obećanja građanima u ovoj kampanji", naglasio je Konjević. "Vlast služi da bismo radili u javnom interesu i stvorili bolje ekonomske uslove za sve naše građane."

Da bi se ostvarili ovi ciljevi, dodaje, potrebna je odgovorna vlast koja radi u interesu građana, "a ne privilegovanih tajkuna".

"Danas nemamo platu od 700 eura zato što plaćamo visoku cijenu sistemske korupcije i zato što nam je siva ekonomija skoro 25 odsto BDP-a. Na ovakav način se preko 500 miliona eura slije u džepove tajkuna, a ne u budžet države i građana", podvukao je zamjenik predsjednika SDP.

Danas su, dodaje Konjević, ključni poreski dužnici "privilegovani tajkuni pod zaštitom DPS-a koji građanima duguju preko 300 miliona eura."

"Zapanjujuće je da je grupacija Vektra jača od države i da njen dug od preko 20 miliona eura ne može biti naplaćen duže od četiri godine. Ko je jači država ili Vektra", istakao je Konjević.

"Smanjenjem opterećenja na rad sa 64 na 53 odsto, obezbijedićemo više novca našim malim i srednjim preduzećima u kojima radi 2/3 naših zaposlenih. To su one firme koje ne trebaju političku zaštitu ali trebaju poštene uslove za poslovanje. Smanjenjem opterećenja bilo bi više novca za nove investicije i povećanje zarada u privatnom sektoru. Smanjila bi se siva ekonomija a proširila poreska baza. Sve ozbiljne studije ukazuju da su opterećenja na rad najvisočija u Crnoj Gori i da je naš biznis opterećen plaćanjima prema državi koja time finansira svoj preglomazan partijski aparat. Ozbiljnom i sistemskom pomoći malom i srednjem biznisu prekinula bi se dosadašnja praksa pomaganja samo privilegovanih tajkuna", dodaje on.

Opšta stopa PDV-a, ističe Konjević, mora se vratiti na nivo od 19 odsto jer će time da se pomogne građanima i privredi.

"Sličnu mjeru nedavno je uradila i najjača evropska ekonomija Njemačka sa ciljem da pomogne poslovanje usljed pandemije korona virusom”, zaključio je Konjević.

Bonus video: