obrađeno 94 odsto od blizu tri hiljade primljenih prijava

Ministarstvo ekonomije odobrilo subvencije za 2,76 hiljada preduzeća

Prijave za subvencije avgustovskih zarada počele su od utorka

6132 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomije je u toku prva tri dana dostavljanja zahtjeva za subvencije avgustovskih zarada, odobrilo subvencije za 2,76 hiljada preduzeća sa 11,5 hiljada zaposlenih.

Kako se navodi na Tviter nalogu Ministarstva, u toku prva tri dana obrađeno je 94 odsto od blizu tri hiljade primljenih prijava.

“Ukupan iznos koji se odnosi na odobrene subvencije je 2,22 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Prijave za subvencije avgustovskih zarada počele su od utorka.

Program za subvencionisanje zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, počeo je da se realizuje 1. avgusta, za julske zarade, u okviru trećeg seta mjera podrške privredi.

Subvencije su omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, onima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina.

Zahtjevi za subvencije se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU), https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Preporučujemo za Vas