"Odgovornost trgovaca je da istaknu oznake energetske efikasnosti na modelima u prodavnicama"

Predstavnik Uprave za inspekcijske poslove, Marina Janković, istakla je ulogu koju ta institucija ima u nadzoru tržišta, što rezultira uklanjanjem neusaglašenih proizvoda, obezbjeđenjem jednakih uslova za poslovanje te zaštitom potrošača i krajnjih korisnika
135 pregleda 2 komentar(a)
Radionica PKCG, Foto: PKCG
Radionica PKCG, Foto: PKCG
Ažurirano: 23.01.2018. 16:14h

Odgovornost trgovaca je da istaknu oznake energetske efikasnosti na modelima izloženim u prodavnicama, a dužni su i da navedu energetsku klasu proizvoda prilikom reklamiranja, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnik Uprave, Marina Janković, istakla je ulogu koju ta institucija ima u nadzoru tržišta, što rezultira uklanjanjem neusaglašenih proizvoda, obezbjeđenjem jednakih uslova za poslovanje te zaštitom potrošača i krajnjih korisnika.

“Time se štite građani od loših proizvoda a privrednici od nelojalne konkurencije”, kazala je Janković na radionici koju su u ponedjeljak organizovali Privredna komora (PKCG) i Ministarstvo ekonomije.

Janković je navela da je odgovornost trgovaca da istaknu oznake energetske efikasnosti na modelima izloženim u prodavnicama.

“Takođe, dužni su da navedu energetsku klasu proizvoda prilikom reklamiranja i u tehničkim promotivnim materijalima, a te obaveze važe i za one koji prodaju putem interneta”, dodala je Janković.

Privrednike je interesovalo da li proizvođač utvrđuje energetsku klasu proizvoda ili za to osposobljena institucija, odnosno laboratorija. Njima je odgovoreno da sami deklarišu proizvode, ali i da za to snose odgovornost.

“Preduzeća su odgovorna za stavljanje usaglašenog proizvoda na tržište”, saopšteno je na skupu.

Privrednike je interesovalo kako inspekcija može da procijeni da li je na nekom uređaju pogrešno navedena energetska oznaka. Njima je objašnjeno da u slučaju kada postoji sumnja ili prijava da navedeni podaci o proizvodu nijesu tačni, inspekcija može dobiti pomoć stručnjaka iz te oblasti. Ukoliko se sumnja pokaže opravdanom, troškove analiza snosi privrednik.

Skup je, kako je saopšteno iz PKCG, organizovan pod pokroviteljstvom Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP plus), koji je podržala Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Rukovodilac Sektora za edukaciju PKCG, Mladen Perazić, kazao je da je ta poslovna asocijacija bila uključena u proces uvođenja zahtjeva za označavanje energetske efikasnosti uređaja i uvođenje zahtjeva za ekodizajn proizvoda koji troše energiju.

U okviru procesa približavanja zakonodavstvu EU, Crna Gora se obavezala da transponuje ukupno 26 propisa o ekodizajnu.

Perazić je naveo da će Komora, budući da će se taj proces realizovati i u narednom periodu, nastaviti da upoznaje privrednike sa pripremljenim nacrtima propisa u toj oblasti i da ih uključuje u proces izrade davanjem određenih primjedbi na predložena akta.

“Pripremljenim propisima za ekodizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija. Usaglašena pravila na nivou EU osiguravaju da različite nacionalne ili regionalne mjere za ekodizajn ne ometaju slobodan protok robe i obavezuju proizvođača da se usklade sa mnogim različitim propisima”, precizirao je Perazić.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Marko Radulović, objasnio je da je Crna Gora dužna da implementira te propise kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u EU.

“Ti propisi će postepeno eliminisati određene tehnologije sa tržišta. Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula. Isto važi za sijalice od 75 W i veće od 1. januara naredne godine, dok će one od 60 W snage i veće biti van tržišta od 1. jula naredne”, precizirao je Radulović.

Od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

“Crna Gora želi da obezbijedi uspješnu primjenu ovih propisa, jer će to donijeti benefite, prije svega građanima u vidu smanjenja izdataka za električnu energiju”, rekao je Radulović.

Konsultantkinja iz E Co, Fiona Broklehurst, kazala je da danas većina stanovnika EU prepoznaje energetske oznake proizvoda, najviše u Danskoj, Francuskoj i Norveškoj.

Bonus video: