Herceg Novi: Račun Opštine nije blokiran

Glavni administrator Nenad Đorđević je kazao da je “suština prigovora Opštine u tome da se osporava legitimitet, odnosno pravo novoj firmi Novalume, za pravnom sukcesijom prethodne firme koja je ugovorna strana”
182 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.01.2018. 15:31h

Privredni sud u Podgorici donio je danas rješenje o odlaganju izvršenja naplate pola miliona eura za projekata LED rasvjete, dok sudsko vijeće ne razmotri prigovor koji je Opština Herceg Novi blagovremeno uputila. Tako račun Opštine nije bio blokiran, iako je predsjednik Skupštine Miloš Bigović u ponedjeljak nagovijestio da će blokada najvjerovatnije početi danas.

“Sud je donio odluku da odloži izvršenje do odluke Vijeća suda po našem prigovoru. To je jako dobro za Opštinu, ali ovaj slučaj ne odlaže izvršenje”, kazao je glavni administartor Opštine Nenad Đorđević .

Podsjećamo da je danska firma Nova Lume aktivirala mjenice na iznos od pola miliona eura, kako bi naplatila prve dvije rate duga za ugradnju LED rasvjete. Posao vrijedan 2,7 miliona eura započela je danska kompanija HeSe light, 2015. godine, a nakon što je otišla u stečaj, firma Nova Lume se pojavljuje kao pravna nasljednica.

Glavni administrator Nenad Đorđević je kazao da je “suština prigovora Opštine u tome da se osporava legitimitet, odnosno pravo novoj firmi Novalume, za pravnom sukcesijom prethodne firme koja je ugovorna strana”.

Sve je ugovoreno u vrijeme bivše vlasti DPS-IZBOR, kada je IZBOR vršio izvršnu vlast, a predsjednica Nataša Aćimović potpisala svih 11 mjenica kao obezbjedjenje. Advokat Mladen Ivanović, tadašnji i sadašnji odbornik Izbora kaže da ugovor sa HeSe light firmom nije bio sporan.

Bigović tvrdi suprotno - da je ugovor napravljen tako da omogući korupciju, odnosno izvlačenje novca iz opštinske kase. On je ranije naveo da “sam ugovor unutar sebe sadrži odredbe koje su međusobno kontradiktorne što ostavlja prostor da se kroz razrađenu šemu na relaciji advokati-javni izvršitelji-nove firme koje se javljaju kao navodni pravni nasljednici, stvara osnova da iz Opštine Herceg Novi izvlače enormna sredstva bez osnova.

Javna izvršiteljka Jasmina Bajović odbacuje optužbe da je bilo šta uradila nezakonito.

Iako lokalni čelnici uporno tvrde da nijesu mogli ništa uraditi za prethodnih osam mjeseci od kada su na vlasti, kako bi izbjegli blokadu računa, građanima ostaje gorčina zbog obećanja tokom izborne kampanje da će odmah po preuzimanju vlasti riješiti problem LED rasvjete. U lokalnoj upravi nijesu formirali komisiju za tehnički prijem radova, što je prema ugovoru, kaže bivši direktor Stambeno komunalnog preduzeća Božović, bila njihova obaveza.

Bonus video: