Mugoša: Poreska policija bila bi nam višak

Mugoša tvrdi da poreska policija ne bi efikasnije riješila naplatu poreskog duga u odnosu na način na koji sada radi ta institucija
192 pregleda 3 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.01.2018. 20:08h

Službenici koji bi eventualno bili zaposleni u poreskoj policiji ne bi imali veća ovlašćenja u postupanju nego što ih to sada imaju poreski inspektori, te bi angažovanje kadrova u poreskoj policiji bilo aposlutno nesvrsishodno trošenje ioanko brojčano ograničenih ljudskih resursa koje imamo u Poreskoj upravi (PU).

To je “Vijestima” kazao direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.

"Sektor za poresku policiju u PU nije obuhvaćen novousvojenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstva finansija. Naglašavam da isti nikada nije faktički ni bio formiran u PU, iako je bio predviđen prethodnim pravilnikom. To iz razloga koji je javnosti već mnogo puta prezentovan, a to je činjenica da postojeći zakonski propisi ne propisuju nadležnosti i ovlašćenja poreske policije”, objasnio je Mugoša.

On je dodao da "poreska policija ne bi bila u mogućnosti da efikasnije riješi pitanje poreskog duga i ostalih izazova s kojima se suočavamo u jačanju poreske discipline nego što to činimo postojećom organizacijom, suprotno tvrdnjama koje su se pojavljivale u medijima od strane nedovoljno upućenih i nedovoljno stručnih, različito motivisanih, činilaca”.

"PU i u trenutnoj organizaciji uspješno sprovodi aktivnosti vezane za borbu protiv poreskih utaja i sive ekonomije, kroz koordinaciju sa drugim organima nadležnim za suzbijanje pojava pranja novca, organizovanog kriminala, koruptivnih radnji u privredi, otkrivanje krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, kao i drugih krivičnih djela iz oblasti poreskog i privrednog kriminaliteta - Upravom policije, Upravom za sprečavanje pranja novca i Tužilaštvom”, dodao je Mugoša.

U prilog tome, on navodi činjenicu, “da na godišnjem nivou realizuju i do 150 zahtjeva za dostavu podataka i mnogobrojne zajedničke akcije na otkrivanju poreskih utaja i drugih prestupa u oblasti privrednog kriminala”.

Ministarstvo finansija i Svjetska banka potpisuju ugovor o kreditu

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas potpisaće danas ugovor o zajmu između Vlade i Svjetske banke za projekat ,,Reforma poreske administracije“ u iznosu od 14 miliona eura.

Mugoša kaže da ih u ovoj godini očekuju brojni zadaci, kao što je početak realizacije dva zahtjevna projekta. Prvi projekat je Reforma poreske administracije, vrijedan 14 miliona eura, kroz koji će u saradnji sa Svjetskom bankom, dobiti integrisan informacioni (IT) sistem i drugi, twinning projekat sa poreskim vlastima Španije, koji će omogućiti harmonizaciju poreske legislative i nadgradnju administrativnih kapaciteta za pristupanje Evropskoj uniji.

“Tu je i vrlo ambiciozan plan naplate poreskih prihoda i potreba za još intenzivnijom borbom protiv sive ekonomije. Imajući u vidu izvršenu reorganizaciju, kadrovske izmjene na nivou rukovodilaca, te postupak regrutacije novih kadrova koji je u toku, smatram da ćemo imati dovoljno kapaciteta da se sa navedenim izazovima i izborimo”, naveo je Mugoša.

Bonus video: