Spremni bonusi u Monteputu

Prema statutu Monteputa odbor direktora odlučuje o trošenju 30 odsto profita, a sebi svake godine dijele i nagrade
128 pregleda 9 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2018. 19:40h

Dobit Monteputa, državne kompanije koja rukovodi tunelom Sozina, za prošlu godinu iznosi 1,7 miliona eura, navedeno je u finansijskom izvještaju kojeg je Vlada juče usvojila.

Prihod je bio 8,2, a rashod 6,5 miliona.

Prema statutu Monteputa, 70 odsto profita ide u državni budžet a 30 odsto, uz saglasnost Vlade, odlučuje bord direktora čiji su članovi proteklih godina to koristili da bi sebi isplatili dodatne naknade.

Podjela tih "nagrada" prošle godine iz dobiti za 2016. godinu je izazvala buru u javnosti, jer su na Vladi za saglasnost bordu glasali ministri Osman Nurković i Kemal Purišić. Oni su u godini ostvarenja profita bili izvršni direktor i član borda Monteputa, pa se ta naknada odnosila na njih.

Kada su sebi dijelili po četiri prosječne zarade ili po 2.840 eura neto, glasali su za smanjenje naknada za majke sa troje i više djece.

Osim njih naknade prošle godine dobili su članovi borda - penzioner Jusuf Kalamperović (Socijaldemokrate), Aleksandar Bogdanović (DPS) i direktor poslovne jedinice za autoput Goran Vujović. Oni su tada i svim zaposlenima podijelili po jednu prosječnu platu od 710 eura, a dio novca bez kriterijuma otišao je za sportske organizacije.

Konačan iznos neto profita Monteputa za 2017. biće objavljen krajem marta nakon obračuna svih knjigovodstvenih stavki. Poslije toga bord direktora moći će da odlučuje o podjeli svog kolača od 30 odsto, što će u ovom slučaju biti oko pola miliona eura.

Sada se u bordu direktora nalaze Kalamperović i Bogdanović, kao i Zahit Ličina (BS). Izvršni direktor je Jonuz Mujević (BS), a Vujović je i dalje direktor poslovne jedinice. Oni će sada imati pravo na naknade.

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Neđeljko Rudović prošle godine su, nakon ovog skandala, poslali Vladi predlog izmjena odluke o osnivanju Monteputa i njegovog statuta kako bi cijeli iznos profita išao u državni budžet. Vlada nije odgovorila na taj predlog.

Bonus video: