Članovima borda "Plantaža" duplirane naknade

Bivša finansijska direktora Valerija Saveljić je pitala predstavnike menadžmenta zašto se hvale pozitivnim rezultatom, kada su poslovni prihodi preduzeća bili manji od poslovnih rashoda

34837 pregleda 592 reakcija 35 komentar(a)
Devetočlani umjesto sedmočlanog Odbora direktrora: sa Skupštine akcionara, Foto: Plantaže
Devetočlani umjesto sedmočlanog Odbora direktrora: sa Skupštine akcionara, Foto: Plantaže

Skupština akcionara većinski državne kompanije “13. jul - Plantaže” usvojila je juče izvještaje o poslovanju za prošlu godinu, promijenila Statut, izabrala revizorsku kuću BDO ponovo za revizora i imenovala devetočlani umjesto sedmočlanog Odbora direktora i to sa duplo većim mjesečnim naknadama u odnosu na dosadašnje.

U Bordu od juče nije dugogodišnji predsjednik Veselin Vukotić, a nema ni Anice Hajduković, bivše direktorice marketinga “Plantaža” i Sama Jovićevića, službenika Podgoričke banke.

Verica Maraš i Veselin Vukotić
Verica Maraš i Veselin Vukotićfoto: Plantaže

Predsjednik Borda direktora do sada je primao prosječnu zaradu u firmi od oko 728 eura, a članovi po 528 eura (ili 70 odsto).

Pošto je prosječna zarada tokom 2019. u “Plantažama” bila 740 eura, prema juče usvojenoj odluci predsjednik će primati mjesečnu naknadu od oko 1.480 eura (dvije zarade), članovi odbora po 1.110 (jedna i po), a oni među njima koji budu uključeni dodatno u oblast kompanijskog poslovanja po 1.850 eura (2,5 zarade).

U bordu su profesor na Ekonomskom fakultetu Božo Mihailović, bivši direktor Fonda PIO Dušan Perović, penzionisani direktor Đorđije Rajković, profesor na Ekonomskom fakultetu Boban Melović, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo u Baru Veselin Orlandić, kao i Sead Šahman iz Ministarstva rada, direktor Sektora za privredu CKB-a Nikola Perišić, menadžer sektora rizika IRF-a Vladislav Dulović i Zoran Senić, direktor firme “Valuation consultant”.

Akumulirana dobit fiktivna

Ostvareni neto profit u 2019. od 156.412 eura raspoređen je u akumuliranu dobit iz prethodnih godina koja je narasla na oko 10,5 miliona, a direktorica Verica Maraš je priznala akcionarima da taj novac ne postoji na računima firme u bankama već se radi samo o računovodstvenoj kategoriji.

“Suština problema u ‘Plantažama’ je što njihov menadžment nije svjestan njihove pozicije na tržištu i finansijske pozicije. Ponovo se jedna poslovna godina u nizu predstavlja uspješnom, uz minimalan profit, ali ako bi se izuzela prodaja akcija i zemljišta, “specijalni efekti” vrednovanja učinaka, kompanija bi svake godine bila u gubitku”, ocijenio je akcionar Tripko Krgović.

Bivša finansijska direktora Valerija Saveljić je pitala predstavnike menadžmenta zašto se hvale pozitivnim rezultatom, kada su poslovni prihodi preduzeća bili manji od poslovnih rashoda.

“I da nijeste prodali akcije Podgoričke banke, poslovni rezultat bi bio gubitak”, ponovila je ona.

Mali akcionari “Plantaža” pitali su direktoricu da li je Vukotić prethodno podnio ostavku, ali je njegov izostanak opravdan time što je on navodno “bio u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom”.

Maraševa je odgovorila da “niko nije podnosio ostavku”, već da su tek juče razriješeni prethodni članovi borda.

Mišljenje s rezervom

Revizor BDO je na finansijske iskaze za prošlu godinu dao mišljenje “sa rezervom” zbog potraživanja koje kompanija ima prema Glavnom gradu, ali i velikog broja sudskih sporova sa radnicima za koje menadžment nije rezervisao troškove u slučaju nepovoljnog ishoda.

Akcionar Radovan Jeremić je negodovao zbog postupanja menadžmenta prema bivšim i sadašnjim radnicima koji traže pravdu pred sudom.

“Zašto ste radili mimo zakona prema ovim ljudima? Procjena je da ćemo oko dva miliona zbog tih grešaka mi vlasnici morati da damo…Tri do pet ljudi je dobilo pola miliona”, istakao je Jeremić.

Maraševa je odgovorila da su sa oko 150 radnika postigli poravnanje van suda, a da se protiv kompanije može potencijalno voditi manje od 70 takvih sporova.

“Činjenica je da su neki uzeli ogromne pare, a najveće pare su uzeli oni koji danas najviše kritikuju. O tome ćemo nekom drugom prilikom”, dodala je Maraševa.

Dajković: Auta kao da će firma da otvori rentakar

Dok je direktor Sektora za investicije Luka Mišović odgovarao na pitanja akcinara, manjinski vlasnik Darko Dajković pitao ga je da li je on odlučivao o ulaganjima u vozni park.

“Imamo previše automobila u firmi. Dobro bi bilo da ih je manje, izuzev ukoliko ne planirate da otvaramo rentakar agencije”, prigovorio je Dajković.

Mišović je kupovinu automobila pravdao potrebama sektora prodaje i marketinga, velikom površinom na kojoj je imovina kompanije...

Bonus video: