Od menadžmenta "Plantaža" se ogradio i Institut računovođa

Generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Igor Pavićević kazao je juče da ih “Plantaže” nijesu angažovale da ocjenjuju izvještaj DRI o poslovanju i radu te kompanije, već da su ih angažovali da urade monitoring izvršenja preporuka koje je DRI dala “Plantažama”

14278 pregleda 15 komentar(a)
DRI objavila odluku Odbora direktora koji prihvata izvještaj, a koji sada negira menadžment: Maraš, Foto: Savo Prelević
DRI objavila odluku Odbora direktora koji prihvata izvještaj, a koji sada negira menadžment: Maraš, Foto: Savo Prelević

Menadžment kompanije “Plantaže”, predvođen izvršnom direktoricom Vericom Maraš, ostao je usamljen u odbrani svog poslovanja za koje je dobio dvostruku negativnu ocjenu Državne revizorske institucije.

Institut sertifikovanih računovođa (ISR) demantovao je juče da su ih “Plantaže” angažovale da ocjenjuju izvještaj DRI, a novi predsjednik Odbora direktora prof. dr Božo Mihailović se preksinoć u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” ogradio od saopštenja menadžmenta u kojem se napada DRI.

DRI je juče objavila odluku bivšeg odbora od 18. septembra ove godine, koju je potpisao tadašnji predsjednik prof. dr Veselin Vukotić, kojim prihvataju sve navode DRI bez primjedbi.

Menadžment “Plantaža” je prije dva dana saopštio da je Institut sertifikovanih računovođa, analizirajući izvještaj DRI, preliminarno konstatovao da nije bilo uslova da DRI iskaže nagativna mišljenja na finansijski izvještaj za 2018. godinu kao i na reviziju pravilnosti rada, već da je “za ovaj dio revizije u izvještaju trebalo dati uslovno mišljenje”.

Nadziremo preporuke

Generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Igor Pavićević kazao je juče da ih “Plantaže” nijesu angažovale da ocjenjuju izvještaj DRI o poslovanju i radu te kompanije, već da su ih angažovali da urade monitoring izvršenja preporuka koje je DRI dala “Plantažama”.

Na pitanje “Vijesti” da pojasni njihov zadatak u “Plantažama”, Pavićević je kazao da se oni ne bave ocjenama iz izvještaja DRI, već da su angažovani od prethodnog odbora kompanije da nadziru da li menadžment izvršava preporuke koje im je naložila DRI i da im u tome pomognu.

DRI je svoj izvještaj u kojem je konstatovala kršenje šest zakona, kao i brojnih pravilnika koji definišu poslovanje objavila 7. septembra, nakon čega je Odbor direktora kojim je predsjedavao Vukotić angažovao ISR.

Ko se svađao s DRI

Menadžment “Plantaža” prije dva dana poslao je medijima saopštenje naslovljeno sa “DRI pogazila etički kodeks državnih revizora i Zakon o državnoj revizorskoj instituciji dajući sebi status ‘bogova sa Olimpa’”, čime je postalao tek treća kompanija koja je u 16 godina rada DRI medijski napala ovu državnu instituciju zbog negativnog mišljenja. Ranije su to uradili Montenegro erlajnz i Regionalni vodovod.

Vrhovna državna revizija smatra se četvrtim stubom države, nakon parlamenta i izvršne i sudske vlasti, a njeni izvještaji sa negativnim mišljenjem šalju se Vrhovnom državnom tužilaštvu. Iz tužilaštva su već saopštili da su pokrenuli izviđaj na osnovu izvještaja DRI.

Iz DRI juče nijesu željeli da komentarišu napade iz “Plantaža”, već su uputili na odluku Odbora direktora “Plantaža” kojom utvrđuju plan svojih aktivnosti da bi ispunili preporuke DRI.

Između ostalog, Odbor se obavezuje da formira revizorski odbor koji će sa internim revizorom nadzirati sprovođenje odluka do “usaglašavanja sa zakonom i ispunjavanja svih preporuka iz izvještaja DRI”. Vukotića nema u novom odboru, koji je izabran prošle sedmice.

Potrebna ozbiljna parlamentarna istraga

Nevladina organizacija Institut alternativa (IA) juče je ocijenila da je saopštenje menadžmenta “Plantaža” jedna u nizu bahatosti i da sadrži niz netačnih tvrdnji, kao i da u parlamentu treba organizovati temeljno saslušanje članova uprave, a ne da se organizuje predstava kao do sada.

Menadžment “Plantaža” je prije dva dana kazao da će rado prihvatiti da se u Skupštini organizuje kontrolno saslušanje o njihovom radu “na kojem bi prisustvovali pored predstavnika kompanije i njihovi konsultanti, predstavnici revizorske kuće BDO i članovi revizorskog tima DRI”.

“Plantaže” su se pozvale na izjavu senatora DRI Branislava Radulovića da bi pred nadležnim parlamentarnim odborom trebalo organizovati saslušanje u vezi sa svakim negativnim mišljenjem DRI, koji je kazao i da je Skupština do sada nedovoljno koristila svoju kontrolnu funkciju.

Iz IA navode da je izvještaj DRI za skupštinsku raspravu samo polazna tačka.

“Kada dođe do saslušanja na skupštinskom Odboru, direktorica “Plantaža” treba da za poslanike pripremi izvještaj o tome šta je urađeno da se preporuke sprovedu i problemi otklone, a poslanici da traže odgovore na pitanja o nesprovedenim preporukama, ispitaju predstavnike Vlade o nadzoru nad ‘Plantažama’ i pozabave se pojedinačnim i sistemskim problemima”, navode iz IA.

Oni podsjećaju da se ponavlja scenario iz revizije Regionalnog vodovoda, gdje je takođe ISR pozivan da provjerava nalaze DRI i brani stav uprave, kao i na to da je nekadašnji direktor Montenegro erlajnza, Zoran Đurišić prijetio tužbom zbog izvještaja DRI.

Bonus video: