"OZBILJAN STRUKTURNI DEFICIT U PROIZVODNJI"

Medojević: Država da sama proizvodi dovoljno hrane i energije za potrebe stanovništa

"Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori se godinama žale na nelojalnu konkurenciju uvoznika hrane, sivu ekonomiju, nepostojanja organizovanog otkupa niti zagrantovanih cijena, pa je plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda nesiguran i veoma rizičan na cijene koje se formiraju pod snažnim pritiskom nekontrolisanog uvoza"

4130 pregleda 85 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Crna Gora i bez pandemije ima ozbiljan strukturni deficit u proizvodnji hrane što je svrstava u rizičnu zemlju sa aspekta samodovoljnosti kao jednog od ključnih principa i prioriteta u uslovima kriza, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je dodao da država treba da sama proizvodi dovoljno hrane i energije za potrebe svog stanovništa.

"Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori se godinama žale na nelojalnu konkurenciju uvoznika hrane, sivu ekonomiju, nepostojanja organizovanog otkupa niti zagrantovanih cijena, pa je plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda nesiguran i veoma rizičan na cijene koje se formiraju pod snažnim pritiskom nekontrolisanog uvoza", naveo je Medojević.

Dodao je da je uvoznički lobi koji godinama formira monopole na tržištu "postao važniji od naših farmera i domaće proizvodnje".

"Uvozna roba oslobođena carina, a za onu na koju se plaća carina, obezbijeđeni su švercerski kanali koji i tu robu čine jeftinijom od domaće, preplavila je lance hipemarketa, pijace, hotele i ugostiteljske objekte, tako da su domaći proizvođači ostali bez organizovanih kanala prodaje. Domaći proizvođači moraju se oslanjati na ucjene preprodavaca ili sami prodavati svoju robu po pijacama i na kraju godine često moraju konstatovati da je zarada od prodaje manja od uloženih sredstava za proizvodnju, rata kredita za mehanizaciju ili obrtni kapital, pa teški i mukotrpni rad na sopstvenom kapitalu ispada besplatana ili mizerno plaćen. Ako su robu dali nekoj od trgovačkih firmi koja ode u stečaj ostaju bez ičega", saopštio je lider PzP-a.

Nova Vlada, kako dodaje, mora da ima kao strateški politički cilj obezbjeđivanja sopstvenih potreba u hrani i energiji iz sopstvene proizvodnje.

"U tom cilju nova Vlada će iz korjena promjeniti odnos države prema ovoj strateškoj razvojnoj grani države. Vlada će garantovati otkupnu cijenu svih tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda po unaprijed poznatoj cijeni, koja će garantovati pokrivanje razumnih troškova i profit od kojeg će svaki poljoprivredni proizvođač moći da dostojanstveno živi od svog rada. Naš cilj je da od obespravljenog, osiromašenog poljoprivrednika čije plodove rada prigrabe drugi, napravimo poštovane gazde koje žive dobro od svog rada na svom imanju", navodi Medojević.

Vlada će, kako je dodao, ponuditi kroz sistem subvencija i drugih mehanizama podrške izdašne koncesije privatnim kompanijama koje su spremne da se uključe u realizaciju ovog Vladinog programa, kroz modernizaciju primarne proizviodnje, osnivanja kooperativa, hladnjača, otkupnih centara, pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda.

"Ukoliko interesovanje domaćih i stranih privatnih kompanija izostane, Vlada će osnovati državnu poljoprirednu korporaciju koja će biti nosilac procesa obnove i razvoja crnogorske poljoprivrede i sela. Državna poljoprivredna korporacija će uz pomoć državne Agrobanke finasirati povoljnim kreditima modernizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje, otkup i preradu i organizovati plasman crnogorske hrane, i supstituciju uvoza, a tržišne viškove plasirati u izvoz”, saopštio je Medojević.

Dodao je da u Demokratskom frontu vjeruju da su crnogorski farmeri uz organizovanu i sistemsku podršku države sposobni da proizvedu dovoljno mesa, mlijeka, voća, jaja, vode, ribe i prerađevina da država može da obezbijedi sigurnost snadbjevanja domaćeg tržišta i siguran plasman poljoprivrednih proizvoda.

"Vlada će uz pomoć budžetskih sredstava, ali i korišćenjem raspoloživih vrlo povoljnih sredstava iz međunarodnih izvora finansirati otvaranje pogona za preradu mesa, mlijeka, voća i povrća, ljekovitog bilja, maslina, jagodičastog voća, kako bi se osnažila naša proizvodnja hrane, substituisao uvoz i smanjio spoljnotrgovinski i platni deficit i odliv deviza iz zemlje. Vlada će posebnu pažnju posvetiti i efikasnom iskorišćenju poljoprivrednog zemljišta. Svo nesikorišćeno zemljište u državnom vlansištvu biće besplatno dato na korišćenje poljjoprivrednim proizvođačima i komapnijama koje private da učestvuju u programu Vlade za obezbjeđenje domaćih potreba i turista za hranom”, saopštio je Medojević.

Dodaje i da će poreske i druge olakšice biti obezbijeđene svima koji odluče da se na organizovan način bave proizvodnjom hrane.

Veletrgovci će, kako ističe, otkupljivati proizvode po cijenama koje neće moći biti niže od onih koje utvrdi država.

"Država će se pojavljivati kao poslednji kupac za sve tržišne viškove. Ako neko nudi više cijene, još i bolje, ali država će utrditi minimalne cijene po kojoj će ona otkupljivati tržišne viškove. Vlada će opet osnovati državne robne reserve koje će takođe imati važnu ulogu u obezbjeđivanju sigurnosti snabdijevanja i intervenisati u slučaju špekulacija sa cijenama na tržištu. Veletrgovci će na berzi poljoprivrednih proizvoda prodavati robu trgovcima, hotelijerima, restoranima, lancima supermarketa. Takav sistem postoji u svim ozbiljnim državama koje shvataju strateški značaj proizvodnje domaće hrane", kazao je Medojević.

U DF-u, kako je naveo, cijene da poljoprivrednici imaju najviše razloga za nezadovoljstvo jer ih je "ovaj režim i njegova neoliberlna politika doveo na prosjački štap i pretvorio u najamne radnike na sopstvenim imanjima, čiju muku i znoj naplaćuju nakupci ili čine uzaludnim uvoznici i šverceri".

"Proizvodnja hrane i efektuiranje domaćih resusrsa je preduslov ekonomske stabilnosti i bezbjednosti zemlje. U uslovima postpandemijske krize, poremećaja na globalnom trzistu, to mora biti prioritet nove Vlade", zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas