Odlazeći premijer "otvorio" zatvoren hotel

Mimo tendera potrošili 215.000 eura da bi Marković „otvorio” hotel u izbornoj kampanji

Marković je tada, 20 dana pred parlamentarne izbore, bio u Ulicinju u službenoj posjeti kao premijer, ali je i kao potpredsjednik DPS-a imao sastanak sa, kako je navedeno na sajtu te partije, predstavnicima mjesnih odbora.
Hotel je bio “otvoren” samo tokom Markovićeve posjete, a odmah nakon odlaska gostiju i novinarskih ekipa - ponovo je stavljen pod katanac

31063 pregleda 10 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja zatvorenog hotela: Marković i Perović, Foto: gov.me
Sa svečanog otvaranja zatvorenog hotela: Marković i Perović, Foto: gov.me

Da bi hotel penzionera u Ulicinju bio otvoren 10. avgusta ove godine, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), predvođen tadašnjim direktorom Dušanom Perovićem, je mimo javnih nabavki na završne radove potrošio 215 hiljada eura.

Direktor hotela Fonda PIO u Ulcinju Janko Dajković potvrdio je “Vijestima” da su radovi koji nijesu bili obuhvaćeni tenderom za izgradnju luksuznog zdanja za penzionere iznosili 214.930,86 eura.

“To stoga što je hotel trebalo da bude otvoren prije 1. septembra, pa smo morali da požurimo. Sve interne ugovore zaključio je finansijer, dakle Fond PIO i tu ništa nije sporno”, kazao je Dajković “Vijestima”.

Hotel su 10. avgusta svečano “otvoriili” presijecanjem vrpce predsjednik Vlade Duško Marković i tadašnji direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Marković je tada, 20 dana pred parlamentarne izbore, bio u Ulicinju u službenoj posjeti kao premijer, ali je i kao potpredsjednik DPS-a imao sastanak sa, kako je navedeno na sajtu te partije, predstavnicima mjesnih odbora. Hotel je bio “otvoren” samo tokom Markovićeve posjete, a odmah nakon odlaska gostiju i novinarskih ekipa - ponovo je stavljen pod katanac.

Nakon izbijanja epidemije korona virusa u Crnoj Gori sredinom marta ove godine, hotel je zatvoren odlukom Vlade, a na preporuku epidemiologa jer penzioneri pripadaju takozvanoj rizičnoj grupi za obolijevanje. Od tada se zabrana rada hotelu produžuje svakih petnaestak dana.

Ukupna vrijednost građevinskih radova na rekonstrukciji penzionerskog hotela iznosila je 2,38 miliona eura, pokazuju podaci koje su “Vijesti“ dobile zvanično iz Fonda PIO posredstvom Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR), koju predvodi Momo Joksimović.

Izvori “Vijesti“ iz kompanije “Eurozox” iz Danilovgrada kazao je da su oni 7. novembra 2018. godine ugovorili adaptaciju hotela za iznos od 1.897.893 eura, kao i da su imali dodatne radove nakon sprovedenog pregovaračkog postupka, u iznosu od 269.879,57 eura 23. septembra 2019. godine.

Podatak iz Fonda PIO o plaćenim radovima je za 214 hiljada veći od iznosa koji je dobio jedini angažovani izvođač po ugovoru i javnim nabavkama. Izvori “Vijesti” iz Fonda tvrde da je za ovu nabavku, a što se vidi i iz postavljenih pitanja Joksimovića, pored tadašnjeg direktora Perovića, navodno bila zadužena i njegova pomoćnica Stanimirka Mijović.

Ona je međutim “Vijestima” kazala da nema nikakve veze sa ovim javnim nabavkama.

Dajković je “Vijestima” dostavio sve fakture za ove naknadne radove mimo javnih nabavki koje se odnose na poslove sa firmama “Koloseum”, “Procijep”, “Lipa” i “Blekprom” sa Cetinja i “Art Stone” i “Hidrostandard” iz Podgorice. Kazao je da su sve ugovore zaključili bivši direktor Fonda PIO, predstavnik izvođača radova, nadzornog i stručnog organa. Podsjetio je da su tokom prošle i ove godine obavljeni inspekcijski nadzori za cjelokupno poslovanje. “Sve je bilo u najboljem redu i to je lako provjeriti”, kazao je Dajković, pokazujući na uvid dokument o inspekcijskoj kontroli.

On je “Vijestima” priznao da su mimo dva ugovorena posla, u skadu sa postupcima koje predviđaju javne nabavke, postojali dodatni radovi na bazenu, opremanju četiri magacinska prostora, fasadnoj bravariji, kao i troškovi krečenja na penzionerskom hotelu.

Pored građevinskih radova, za opremu hotela oglašen je krajem marta 2019. godine dodatni tender na kojem je “Eurozox” prodao namještaj za nešto više od 180 hiljada, dok su ostalu opremu prodale druge firme.

Ukupno sklopljeni ugovori za opremanje (namještaj, vešeraj i kuhunja) hotela koštali su Fond PIO još 290 hiljada eura.

Dajković nije htio da potroši novac na službena vozila

Dajković je naglasio da je Fond PIO donio odluku i već prebacio sredstva za kupovinu dva službena automobila za potrebe hotela u Ulcinju, ali da on to nije iskoristio.

“Situacija nije blistava, zatvoreni smo, tako da sam odlučio da ta sredstva sada ne koristim. Vidjeću sa Fondom PIO šta ćemo sa tim novcem”, kazao je on.

Preporučujemo za Vas