subvencije za 5.336 korisnika

Stočarima isplaćeno novih 1,14 miliona eura bespovratne podrške

U skladu sa ovogodišnjim Agrobudžetom i mjerom Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, isplaćen je preostali dio pripadajućih subvencija proizvođačima kojima je, krajem aprila, isplaćeno 80 odsto subvencija, kao i puni iznos subvencija proizvođačima koji su proizvodnju prvi put prijavili ove godine

3195 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je subvencije u iznosu od 1,14 miliona eura za 5,34 hiljade stočara.

„U skladu sa ovogodišnjim Agrobudžetom i mjerom Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, isplaćen je preostali dio pripadajućih subvencija proizvođačima kojima je, krajem aprila, isplaćeno 80 odsto subvencija, kao i puni iznos subvencija proizvođačima koji su proizvodnju prvi put prijavili ove godine“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, avansna isplata od 80 odsto za premije u stočarstvu, realizovana je u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela 24. aprila ove godine kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Osnov za obračun bila su ostvarena prava iz prošle godine, a u skladu sa kriterijumima iz ovogodišnjeg Agrobudžeta i podacima u relevantnim registrima.

“Tom prilikom, na račun 5,25 hiljada poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom, za premije po grlu za priplodne krave i junice, ovce, koze i krmače i suprasne nazimice, ukupno je uplaćeno 2,61 milion eura, čime je premašen iznos cjelokupne prošlogodišnje podrške”, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je ovogodišnjim Agrobudžetom utvrđeno da gazdinstva koja ostvaruju pravo na podršku dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo na grla preko predviđenog minimuma, kako je to bilo prethodnih godina.

„Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na ovu premiju“, tvrde u Ministarstvu.

Nakon administrativne obrade pristiglih zahtjeva i sprovedene kontrole na terenu, uzimajući u obzir prethodno isplaćenu avansnu podršku, utvrđeno je da je 5,34 hiljade poljoprivrednih proizvođača ostvarilo pravo na podršku u vrijednosti od 1,14 miliona eura.

Riječ je o proizvođačima koje je sledovao ostatak podrške u iznosu do 20 odsto i onima koji su u ovoj godini prvi put prijavili proizvodnju i ostvarili pravo na puni iznos podrške.

“Ukupno je u ovoj godini za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, za premije po grlu za priplodne krave i junice, ovce i koze, podržano 5,34 hiljade korisnika, a ukupno isplaćeno 3,7 milioan eura podrške, što je 62 odsto više u odnosu na prethodnu godinu“, saopštili su iz Ministarstva.

Najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona 67 odsto, potom iz centralnog 28 odsto, dok je iz primorskog pet odsto.