Barani grade 12 hiljada kvadrata uz Porto Montenegro

Kompanija "Centurion", čiji su osnivači Bahrija Ganić i Adnan i Fadi Krikor, namjerava da na tri urbanističke parcele sagradi objekat mješovite namjene, odnosno apartmansko-poslovni kompleks

19978 pregleda 9 komentar(a)
Animacija budućeg kompleksa u Tivtu, Foto: Screenshot
Animacija budućeg kompleksa u Tivtu, Foto: Screenshot

Kompanija “Centurion Investment & Development“ iz Bara podnijela je Sekretarijatu za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za objekat mješovite namjene apartmansko-poslovni kompleks, na urbanističkim parcelama UP 2-5, UP 2-6 i UP 2-7, u zahvatu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije “Arsenal“, opština Tivat.

Ta kompanija, čiji su osnivači Bahrija Ganić i Adnan i Fadi Krikor, namjerava da na tri urbanističke parcele ukupne površine 2.584 kvadrata, koje se nalaze neposredno uz nekadašnji sjeverozapadni ogradni zid bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal (sada nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro), sagradi objekat mješovite namjene, odnosno apartmansko-poslovni kompleks, ukupne površine čak 11.698 kvadrata, od čega je oko 6.500 kvadrata nad zemljom.

Idejno rješenje za taj kompleks uradila je kompanija “BussinesArt” iz Podgorice iza koje stoji arhitekta Mladen Krekić, inače autor Izmjena i dopuna Državne studije lokacije “Arsenal” po kojoj se realizuje projekat Porto Montenegro te nekoliko objekata u neposrednoj blizini tog kompleksa.

Projekat kompanije “Centurion” gradi se na prostoru sjeverozapadno od ograde nekadašnjeg Arsenala gdje ima dosta državnog, ali i zemljišta nekolicine privatnih vlasnika - tivatskih porodica koje su, u međuvremenu, većinom prodale tu svoju imovinu kupcima poput “Centuriona”.

Riječ je o dijelu zemljišnog kompleksa pokrivenog DSL “Arsenal”, koje obuhvata prostor između nekadašnje sjeverozapadne ograde Arsenala i objekta Doma vojske na Seljanovu, odnosno Ulice Blaža Jovanovića, a gdje je posljednjim izmjenama i dopunama tog planskog dokumenta iz prošle godine povećana spratnost i gabariti novoplaniranih objekata.

Na tom mjestu su drugi investitori nepovezani sa kompanijom “Adriatic Marinas” koja razvija kompleks Porto Montenegro već podigli dva nova objekta koncepcijski vrlo slična onome što se već izgradilo u Porto Montenegru - jedan manji stambeni uz Jadransku magistralu više privatnih investitora, te drugi veći - kondo hotel kompanije “General Invest” iz Podgorice, a koji se nalazi na dnu Ulice Blaža Jovanovića, preko puta bivšeg Doma vojske koji je sada poslovno sjedište kompanije “Adriatic Marinas”.

Tridesetak metara jugoistočno od placa na kojem se upravo završava gradnja objekta “General Investa” uskoro bi trebalo da počne gradnja mnogo većeg kompeksa objekata čiji je investitor barska kompanija “Centurion”.

Prema idejnom rješenju koje je uradio “BusinessArt”, objekat spratnosti Po+P+5, dimenzija 120 sa 20,5 metara u osnovi, koji će se graditi na zemljištu u vlasništvu “Centuriona”, sastoji se iz dvije cjeline koje su međusobno povezane konstrukcijom u nivou trećeg sprata, iznad planirane pješačko-kolske saobraćajnice koja prolazi kroz ovaj dio DSL “Arsenal”. Na toj konstrukciji biće otvoreni bazen sa pripadajućom tzv. palubnom površinom.

Novoplanirani objekat koji će u prizemlju imati poslovne prostore, na spratovima apartmane, a na najvišoj, petoj etaži najsluksuznije tzv. penthouse stambene jedinice, biće prostorno orijentisan prema budućem javnom trgu u Porto Montenegru koji će se graditi na platou kod objekta Zbirke pomorskog nasljeđa. Ukupno će u novom objektu biti 43 jednosobna, dvosobna, trosobna i četvorosobna apartmana površine od 45 do preko 150 kvadratnih metara. U podzemnoj garaži biće mjesta za 66 automobila.

Dokumentaciju o potrebi odlučivanja za Izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje novog stambeno-poslovnog objekta kompanije “Centurion” u Tivtu, izradio je podgorički Institut za istraživanja u oblasti zaštite na radu, a Tivćani imaju prilike da u nju izvrše uvid i svoje sugestije dostave Sekretarijatu za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat do 28. oktobra.

Bonus video: