Može li direktorka “Plantaža” uzeti otpremninu kad sama traži da ide?

Maraševa preduprijedila da je smijeni nova vlast koja je stava da treba da ode i da odgovora, uz ocjene da je uništila kompaniju. Ona saopštila da je u proteklih 13 godina očuvala i jačala brend “Plantaža”

37745 pregleda 570 reakcija 51 komentar(a)
Predložila za nasljednika Miroslava Vukovića: Maraševa, Foto: Boris Pejović
Predložila za nasljednika Miroslava Vukovića: Maraševa, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnja izvršna direktorica većinski državnih “Plantaža” Verica Maraš tražila je Odboru direktora te kompanije da je razriješi dužnosti “iz objektivnih razloga”, čime je preduprijedila da je smijeni nova vlast koja je stava da ona treba da ode i da odgovora, ocjenjujući da je predvodila uništavanje jednog od najznačajnijih preduzeća.

Prema menadžerskom ugovoru koji uživa, omogućeno je da prilikom odlaska sa funkcije može računati na isplatu otpremnine u iznosu do 250 hiljada eura. Pošto ugovor nije javan, nije poznato da li na to ima pravo i usljed razrješenja kada ga sama traži.

Maraševa je juče objavila da se razlozi za njen zahtjev “isključivo odnose na novonastale okolnosti i nedavne političke promjene koje su nastupile nakon parlamentarnih izbora i koje izvjesno i očekivano moraju imati za posljedicu i moje razrješenje sa ove funkcije”.

„U takvoj situaciji, rukovodeći se razlozima očuvanja kompanijskih interesa, obezbjeđenjem kontinuiteta i stabilnosti njenog poslovanja, predlažem da za novog izvršnog direktora koji će, osim nespornih profesionalnih i stručnih kvaliteta, uživati i odgovarajući politički legitimitet - što je bio slučaj i prilikom mog postavljenja na funkciju izvršnog direktora, imenujete Miroslava Vukovića, direktora Sektora pravnih i opštih poslova“, saopštila je odlazeća direktorka Plantaža posredstvom PR agencije „Prisma“.

Ona je ocijenila da su ostvareni rezultati u proteklih 13 godina koliko je na poziciji direktorke, “bili usmjereni na očuvanje i jačanje kompanijskog brenda i podizanje životnog standarda zaposlenih”.

Sjednica Odbora direktora Plantaža na kojoj će biti imenovan novi vršilac dužnosti izvršnog direktora “Plantaža”, prema informacijama “Vijesti”, biće održana sjutra.

Maraševa je početkom oktobra dostavila DRI plan aktivnosti za realizaciju 20 preporuka iz izvještaja Državne revizorske institucije sa duplom negativnom ocjenom na poslovanje i rad ove kompanije u 2018. godini.

DRI je u izvještaju otkrila brojne sumnjive transakcije, kršenja šest zakona i četiri pravilnika koja definišu legalan rad “Plantaža”. Izvještaj DRI, objavljen 7. septembra ove godine, proslijeđen je državnom tužilaštvu koje je pokrenulo izviđaj.

Direktorka “Plantaža” je u planu dostavljenom 5. oktobra prihvatila sve preporuke DRI, iako je sedmicu ranije u saopštenju menadžmenta državne kompanije za proizvodnju vina većinu negirala, dovodeći u pitanje negativne ocjene, ali i integritet DRI, naslovljavajući saopštenje sa “DRI pogazila Etički kodeks državnih revizora i Zakon o državnoj revizorskoj instituciji dajući sebi status ‘bogova sa Olimpa’”.

Bonus video: