U "Budvanskoj rivijeri" smanjenje zarada za 15 odsto

Korona kriza uticala da većinski državna hotelska grupa zaradi manje 17,5 miliona od početka godine do kraja septembra, u odnosu na isti period lani

3625 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Iz turističkog naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Iz turističkog naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.

Plate zaposlenih biće umanjene za 15 odsto, a najniža primanja za pet odsto. Računaju da će do kraja godine biti likvidni i neće biti potrebe za kreditnim zaduženjima.

To je konstatovano na nedavnoj sjednici Odbora direktora, saopšteno je “Vijestima” u budvanskoj hotelskoj kompaniji.

Objašnjeno je da mjere racionalizacije poslovanja uključuju, osim smanjenja plata od 15 odsto, a za najniža primanja do 400 eura za pet odsto, svođenje naknada za prevoz na mjesečnu kartu za gradski prevoz, ukidanje naknada za utrošak mobilnih telefona i goriva za službena vozila, naknade za regres, stimulativne i naknade za smještaj radnika.

"Prekid avio-saobraćaja sa najznačajnijim tržištima imao je najveći uticaj na poslovanje kompanije, a domaće i tržište susjednih zemalja nije značajnije moglo nadomjestiti manjak turista iz zapadne i istočne Evrope. Odbor direktora je, sagledavajući objektivne okolnosti, pohvalio napore menadžmenta prevashodno na zaštiti zdravlja zaposlenih i gostiju hotela grupacije Budvanska rivijera. Dobrim upravljanjem tokom avgusta i septembra obezbijedila se zadovoljavajuća popunjenost kapaciteta, uz smanjenje troškova i racionalizaciju radne snage. Odbor direktora je posebno istakao hotel Palas koji je tokom avgusta imao popunjenost na nivou prethodne godine, čak uz potrebu otvaranja i hotelskog aneksa Lux, da bi se zadovoljila tražnja. U tom hotelu na današnji dan boravi organizovana grupa od 80 turista iz Francuske“, saopšteno je „Vijestima“ u hotelskoj kompaniji.

Dodaju da će uz to što je Vlada odobrila nastavak državnog subvencioniranja 70 odsto minimalne zarade i navedene mjere, kompanija do kraja godine sačuvati likvidnost i neće biti potrebe za kreditnim zaduženjem.

“Odbor direktora je zadužio menadžment da blagovremeno na finansijskom trzištu ispita uslove kreditnog ili drugog obezbjeđenja nedostajućih sredstava za sljedeću poslovnu godinu, ukoliko se nepovoljna epidemiološka situacija produži“, naglasili su iz Budvanske rivijere.

Privatni kapital u HG Budvanska rivijera ima ucešće sa više od 40 odsto i dva svoja predstavnika u Odboru direktora, uz tri predstavnika državnog kapitala i sve odluke na sjednici su jednoglasno usvojene.

Pozajmicu za bazen mogu naplatiti i objektima

Pozajmicu od 350 hiljada eura, koju je HG Budvanska rivijera dala kompaniji Euromix trade, naplatiće uzimanjem nekretnina ovoj kompaniji.

Petrovačka firma koja gradi hotel Cristal Rivijeru prošle godine je uzela pozajmicu, a sada je tražila da se vraćanje odloži za narednu godinu.

„Kratkoročna pozajmica od 350.000 eura je u 2019. data firmi Euromix trade na osnovu ugovora o pozajmici, a za potrebe završetka otvorenog bazena hotela Palas - Crystal u Petrovcu. Odbor direktora je naložio da se pitanje vraćanja pozajmice riješi kroz zaštitne mehanizme iz samog ugovora, koji podrazumijevaju i preuzimanje djelova objekata u vlasništvu Euromix trade. To će biti odrađeno u sklopu konačnog svođenja aktivnosti na realizaciji ugovora o zajedničkoj gradnji i preuzimanja objekta A2 koji po ugovoru postaje takođe vlasništvo Budvanske rivijere, uz sadasnji objekat A1, ukoliko Euromix trade do kraja godine ne restrukturira svoj dug Investiciono - razvojnom fondu“, naglasili su iz hotelske kompanije.

Otpremnine prvo nude zaposlenima sa 20 i više godina staža

Odbor direktora nije odobrio isplatu otpremnina radnicima jer, kako su kazali, to nije ni bilo na dnevnom redu sjednice, niti je odobren dodatni budžet za tu namjenu.

"Zaključeno je da se raspiše javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa za zaposlene sa 20 i više godina radnog staža uz isplatu otpremnine, shodno Kolektivnom ugovoru. Nakon javnog poziva, svaki zahtjev će se pojedinačno razmatrati, shodno njegovoj opravdanosti i finansijskoj situaciji u kompaniji. Odbor direktora je upoznat da je u 2020. na ime otpremnina isplaćeno ukupno 125.000 eura za sedam zaposlenih koji su ostvarili to pravo shodno Kolektivnom ugovoru društva. Finansijskim planom za 2020. za ovu namjenu je bilo opredijeljeno 110.000 eura. Nakon okončanja javnog poziva, Odbor direktora će razmatrati opravdanost eventualnog povećanja iznosa za ovu namjenu“, odgovorili su u kompaniji.

Bonus video: