Dodijeljena priznanja 100 najvećih u Crnoj Gori 2020

Pandemija COVID 19 spriječila je planirano okupljanje najuspješnijih preduzeća na kome je trebalo da budu uručena ovogodišnja priznanja 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori, kako je učinjeno u prethodne dvije godine

41714 pregleda 209 reakcija 0 komentar(a)
Foto: BI Comunication
Foto: BI Comunication

100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori je projekat u okviru koga se već tri godine za redom vrši analiza poslovanja preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore, na osnovu podataka prikazanih u finansijskim izvještajima i po jasnim, javno dostupnim kriterijumima.

Dobitnici ovih prestižnih priznanja proglašeni su u maju, a podaci o svim rangiranim preduzećima objavljeni su u ovogodišnjem izdanju Poslovnih novina – 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020.

Pandemija COVID 19 spriječila je planirano okupljanje najuspješnijih preduzeća na kome je trebalo da budu uručena ovogodišnja priznanja 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori, kako je učinjeno u prethodne dvije godine.

„Očekivano, pandemija COVID 19 je uticala i na realizaciju našeg projekta i navela nas da nađemo nova rješenja u skladu sa uslovima na koje i možemo i ne možemo uticati. S obzirom na činjenicu da je svečanoj dodjeli priznanja 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020 trebalo da prisustvuje oko 300 ljudi, nakon prvobitnog odlaganja iz maja za oktobar, ipak nije bilo moguće okupiti toliko zvanica, a istovremeno uvažiti mjere koje propisuju struka i nauka u cilju zaštite od novog koronavirusa“, kazala je Ljiljana Burzan Nikoilić, direktorica projekta 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori i pojasnila: „Ovaj nemili ’opoziv’, ipak nam je otvorio nova vrata. Odlučili smo da dobitnike prizanja posjetimo i lično im uručimo plakete.“ To je bila prilika da se razmijene iskustva, čuju korisne sugestije i razviju tješnje poslovne relacije. Fizička distanca proizvela je socijalnu povezanost dodala je Burzan-Nikolić.

Burzan Nikoilić
Burzan Nikoilićfoto: BI Comunication

Pored Ratka Nikolića, predstavnika BI Consultinga, glavnog analitičara projekta, ova prestižna priznanja dobitnicima su uručivali i visoki predstavnici partnera projekta, Pal Kovacs, glavni izvršni direktor CKB banke, članice OTP grupe i Predrag Perković, direktor komercijalnog sektora u Crnogorskom Telekomu.

U kategoriji mikro preduzeća lider po prihodu u 2019. bio je SIM COMPANY, po dobiti VIRAGE i po broju zaposlenih HALOTAKSI, svi iz Podgorice. U kategoriji malih preduzeća prvo mjesto zauzeli su kotorski MIVIS (prihod) i podgoričke kompanije DOMEN (dobit), te SECURITAS MONTENEGRO (broj zaposlenih). U kategoriji srednjih preduzeća to su NOVI VOLVOX (prihod), ZETAGRADNJA (dobit), TOBACCO S PRESS (broj zaposlenih), svi iz Podgorice. Kada su u pitanju velika preduzeća lider po prihodu i dobiti je ELEKTROPRIVREDA Crne Gore iz Nikšića, a po broju zaposlenih podgorički VOLI TRADE.

U djelatnosti telekomunikacija lider je CRNOGORSKI TELEKOM, trgovine VOLI TRADE, hotelijerstva BUDVANSKA RIVIJERA, upravljanja nekretninama DELTA M CG, revizije i računovodstva EKONOMIK ACCOUNTANTS, građevinarstva

PIZZAROTTI MONTENEGRO iz Herceg Novog, dok je u djelatnosti hrane i pića prvo mjesto zauzeo bjelopoljski MESO-PROMET. U djelatnosti ostala proizvodnja i prerada lider je pljevaljski RUDNIK UGLJA, u IT sektoru COMTRADE DISTRIBUTION, nafti i derivatima JUGOPETROL, u farmaciji GLOSARIJ, medicinskim uslugama INSTITUT dr Simo Milošević iz Igala.

Priznanje za najveće rastuće preduzeće u 2019. godini dobio je VOLI TRADE, kao kompanija koja već godinama ostvaruje pozitivan finansijski rezultat, uz stalan rast prihoda i broja zaposlenih.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirao je vodeći crnogorski provajder bonitetnih informacija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe, a realizuje ga BI Communication.