PKCG: Projekat digitalizacije da doprinese boljem upravljanju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države

„Očekivani rezultati projekta su modernizacija usluga i procedura za upravljanje zemljištem u odabranim lokalnim samoupravama u navedenim državama, unaprijeđeno prikupljanje podataka i praćenje upotrebe poljoprivrednog zemljišta i povećano zadovoljstvo i broj zakupaca odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta“, rekli su iz PKCG

2033 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Projekat pod nazivom Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem, koji se sprovodi u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), trebalo bi da doprinese unapređenju upravljanja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i održivom korišćenju raspoloživih resursa.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je u utorak održan inicijalni sastanak projekta koji se sprovodi u tri države uz finansijsku podršku njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj u sklopu develoPPP.de programa javno-privatnog partnerstva.

Savjetnica predsjednika PKCG, Nina Drakić, kazala je da je cilj projekta unapređenje procesa u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem kroz unapređenje transparentnosti i modernizaciju usluga u procesu digitalnog upravljanja zemljištem, kao i regionalnu razmjenu iskustava u toj oblasti.

Iz PKCG je saopšteno da projekat traje do oktobra 2022. godine.

„Očekivani rezultati projekta su modernizacija usluga i procedura za upravljanje zemljištem u odabranim lokalnim samoupravama u navedenim državama, unaprijeđeno prikupljanje podataka i praćenje upotrebe poljoprivrednog zemljišta i povećano zadovoljstvo i broj zakupaca odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta“, rekli su iz PKCG.

Očekuje se i regionalna razmjena iskustava u upravljanju poljoprivrednim zemljištem između relevantnih nacionalnih aktera u cilju uspostavljanja održivog sistema upravljanja tim tipom zemljišta i doprinos procesu digitalizacije u čitavom regionu.

Za pilot projekat Digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem, koji sprovodi BFC SEE mreža uz podršku Telegroup-a i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odabrane su opštine iz Srbije, BiH i crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje će u svojim sistemima uspostaviti ili poboljšati upravljanje zemljištem uz podršku digitalnog softverskog rešenja AgroLife.

Nekoliko opština iz Srbije, koje su uveliko korisnici Telegroup AgroLife softvera, dalje će razvijati svoje digitalno upravljanje zemljištem uključivanjem meteo-stanica, koje omogućavaju efikasniju realizaciju svakodnevnih poljoprivrednih aktivnosti na osnovu podataka u realnom vremenu, dok će u Ministarstvu poljoprivrede i opštinama u BiH prvi put biti uveden AgroLife softver.

Nakon inicijalnog sastanka, predviđeno je da u okviru projekta, do kraja ove godine, bude izrađena status quo i analiza stanja u upravljanju poljoprivrednim zemljištem, na osnovu koje će Ministarstvo poljoprivrede dobiti tehničke specifikacije i preporuke neophodne za unapređenje vođenja podataka o zemljištu koje se daje u zakup na primjer broju parcela, površini, katastarskim opštinama, klijentima i zakupcima.

„Uslijediće priprema i sprovođenje informativne kampanje za farmere i druge zainteresovane strane. Projekat će obuhvatiti i obuke za podizanje kapaciteta predstavnika Ministarstva za odgovorno upravljanje poljoprivrednim zemljištem i upotrebu AgroLife softvera, budućih trenera koji će obučavati poljoprivrednike, te zakupaca obradivog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Iniciraće se i sprovesti, između ostalog, kampanja upoznavanja sa značajem i potencijalima digitalno podržanog upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Kampanja je usmjerena ka donosiocima odluka i široj javnosti kako bi se stvorila svijest o izazovima, zahtjevima i najboljim praksama upravljanja zemljištem i drugim zainteresovanim stranama.

Iz PKCG su saopštili da AgroLife softver, koji je razvila kompanija Telegroup, omogućava korisnicima automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama.

“Ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Telegroup-a, Darko Šolar, predstavio je detalje softvera koji se između ostalog koristi katastarskim podacima, satelitskim i snimcima sa terena, servisima najpreciznije vremenske prognoze.

“Uvođenjem ove platforme dobija se svojevrsna 'poljoprivreda na dlanu', odnosno podaci koji su jednako korisni za zakupce zemljišta, lokalne samouprave, te Ministarstvo poljoprivrede”, ocijenio je Šolar.

On je dodao da će mobilna verzija aplikacije biti besplatna i da će se naći na servisu Google Playstore na teritoriji Crne Gore.

Predstavnica Ministarstva, Rahela Nišavić, je saopštila da je projekat veoma koristan u oblasti upravljanja zemljištem koje je u državnoj svojini, a dato je u zakup.

Ona je navela da je cilj da se što više zemljišta u vlasništvu države koristi u agraru na održiv način.

“Softver AgroLife je platforma koja može da ukaže na potrebu usklađivanja podataka o zemljištu u odnosu na stanje na terenu. Riječ je o korisnoj alatki kako za Ministarstvo poljoprivrede tako i za druge državne institucije kojima je u nadležnosti upravljanje zemljištem”, zaključila je Nišavić.

Bonus video: