Kujović: U podmorski kabl do sada uloženo 72 miliona eura

Izgradnja počela krajem 2014. godine. Rok za završetak radova je bio do početka ove godine, ali je prolongiran za 2019.
223 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Kujović, Foto: Savo Prelević
Dragan Kujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2018. 16:05h

U okviru projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom do sada je uloženo 72 miliona eura.

To je za “Vijesti” kazao novi izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Kujović.

Ukupni planirani budžet iznosi 127 miliona eura, od čega je za interkonekciju sa Srbijom i ulaganja u internu mrežu obezbijeđen grant od Evropske unije u iznosu od 25 miliona eura. Projekat rade CGES i italijanska kompanija Terna. Izgradnja je počela krajem 2014. godine i rok za završetak radova je bio do početka ove godine, ali je prolongiran za 2019. godine.

CGES gradi trafo-stanicu „Lastva“ i dalekovode „Lastva - Čevo - Pljevlja“ i „Pljevlja - Bajina Bašta (do granice sa Srbijom).

Kujović je kazao da je projekat od posebnog značaja za Energetsku zajednicu i da predstavlja dio transbalkanskog koridora.

“Do sada su na projektu realizovane brojne aktivnosti, od obezbjeđivanja zemljišta potrebnog za izgradnju, kreditnih sredstava za realizaciju projekta, angažovanja izvođača, a shodno pravilima KfW-a i EBRD-a za izgradnju objekata, kao i obezbjeđivanja građevinskih dozvola i drugo”, objasnio je Kujović.

Dalekovod od Lastve do Pljevalja dug je 194 kilometra i ima 670 stubova, što dovoljno govori, prema njegovim riječima, o kompleksnosti projekta, te da su u toku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se obezbijedili uslovi za nesmetano izvođenje radova. Kujović je rekao da nakon završenog projektovanja i nabavke opreme intenzivno se izvode građevinski i elektromontažni radovi na sva tri pomenuta objekta.

”Realizacija kompletnog projekta je izuzetno zahtjevna zbog obima i raznovrsnih aktivnosti koje je potrebno realizovati u tehničkom dijelu (projektovanje, izbor opreme, izvođenje različitih objekata - trafo-stanica, dvosistemski i jednosistemski dalekovodi, 110 kV podzemni kabal), kao i u pravno-ekonomskom segmentu (rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, eksproprijacija, pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti, saradnja sa velikim brojem institucija i bankama koje kreditiraju realizaciju projekta…)”, objasnio je Kujović

U dijelu projekta za koji je država Crna Gora dobila grant, a CGES je korisnik, započet je rad na svim segmentima.

“Očekujemo da će obaveze CGES realizovati tokom sljedeće godine. Dinamika izvođenja radova, u dijelu za koji je zadužen CGES u saglasnosti je sa dinamikom izvođenja radova na realizaciji dijela projekta koji realizuje Terna”, kazao je Kujović.

U toku rješavanje imovinskih pitanja na dionici Čevo - Pljevlja

Kujović je rekao da je za obezbjeđenje uslova za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije, u dijelu za koji je zadužen CGES, potrebno finalizovati radove na trafo-stanici “Lastva” i završiti dio građevinskih i elektromontažnih radova na dalekovodu ”Lastva-Čevo”.

“Na dionici dalekovoda “Čevo-Pljevlja”, intenzivno se izvode aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izvođenju građevinskih i elektromontažnih radova”, rekao je Kujović.

Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za EU i Energetsku zajednicu, a njegova realizacija treba da pozicionira Crnu Goru kao važno energetsko čvorište.

Bonus video: