Odbor direktora Luke Kotor očekuje da ta državna firma dobije prioritetnu koncesiju

"Redovna" koncesija za korišćenje morskog akvatoirijuma i operativne obale kroz ugovor sa "Morskim dobrom", "Luci Kotor" istekla je prije par godina i naknadno je privremeno produžavana. Država je u međuvremenu mimo volje Kotorana, pokušavala da "na mala vrata" otvori pitanje privatizacije te uspješne kompanije, ili pak da koncesiju na tenderu eventualno ustupi nekoj moćnoj stranoj firmi koje su pokazivale interes da preuzmu vođenje najprometnije crnogorske putničke morske luke
132 pregleda 0 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.07.2018. 09:03h

Odbor direktora preduzeća „Luka Kotor“ AD će tokom jula mjeseca Vladi CG - Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, u skladu sa zakonom i dostavljenim dopisom od resornog ministarstva, podnijeti zahtjev za dodjelu Prvenstvene koncesije sa poslovnim planom za period od 12 godina koliko ta koncesija traje. Saopšteno je to iz Odbora direktora preduzeća u većinskom vlasništvu Opštine Kotor i države, a koje upravlja lukom podno zidina Starog grada u Kotoru.

"Redovna" koncesija za korišćenje morskog akvatoirijuma i operativne obale kroz ugovor sa "Morskim dobrom", "Luci Kotor" istekla je prije par godina i naknadno je privremeno produžavana. Država je u međuvremenu mimo volje Kotorana, pokušavala da "na mala vrata" otvori pitanje privatizacije te uspješne kompanije, ili pak da koncesiju na tenderu eventualno ustupi nekoj moćnoj stranoj firmi koje su pokazivale interes da preuzmu vođenje najprometnije crnogorske putničke morske luke.

"Imajući u vidu iskazanu ozbiljnost, odgovornost i posvećenost Menadžmenta Luke u pripremi potrebne dokumentacije, kao i obuhvat, visinu i značaj planiranih investicija u lučku infrastrukturu, vjerujemo da će naš zahtjev za dodjelu Prvenstvene koncesije biti prihvaćen u kratkom roku. Polazeći od toga da je Država Crna Gora jedan od vlasnika kapitala u našem AD, vjerujemo da će svijest o važnosti ulaganja u dalji razvoj infrastrukture, kao i proširenje i povećanje kapaciteta usluga u Luci Kotor biti prepoznato kao jedan od prioriteta državne politike, te da će nas upravo Vlada Crne Gore ubrzo obradovati čestitkom povodom Jubileja – donošenjem odluke o dodjeli koncesije, kako bi nam omogućila da započnemo ulaganja i ubrzamo razvoj Luke", saopšteno je iz odbora Luke Kotor koja je 12.jula obilježila jubilej – 30 godina osnivanja i rada te firme.

Iz poslovodstva te kompanije podsjetili su da su na Skupštini akcionara održanoj 18.maja, povećali vlasnički kapital "na način da je svim akcionarima utrostručen broj akcija, a vrijednost kapitala je povećana sa 993.483,36 eura na 3.312.369,85 eura".

"Zahvaljujući uspješnosti i transparentnosti poslovanja naše kompanije danas je Komisija za kotaciju Montenegroberze donijela odluku da se hartije od vrijednosti "Luka Kotor" A. D. Kotor uvrštavaju na segment "B" lista Berzanskog tržišta akcija, što je dodatno priznanje menadžmentu kompanije", saopštili su iz Odbora direktora uz napomenu da su umjesto uobičajenih svečanosti i koktela, jubilej – 30 godina rada firme, obilježili dodjelom sponzorstava. Tako su zdravstvene i prosvjetne ustanove iz Kotora dobile donacije u vrijednosti od ukupno 20.037 eura, i to: JZU Dom zdravlja Kotor, Opšta Bolnica Kotor, JU Gimnazija Kotor, JU OŠ "Njegoš", JU OŠ "Nikola Đurković" Radanovići-Kotor. Osim toga, "Luka Kotor" će finansirati kupovinu opreme Službi zaštite u Kotoru u vrijednosti od 14.637 eura. Za štičenike Dječijeg doma "Mladost" iz Bijele kompanija je organizovala i finansirala tročasovno krstarenje brodom po Boki.

Bonus video: