Povećali prirast da bi se sjeklo više šuma

Ministarstvo izmjenom metodologije 2010. dupliralo prirast šuma, nikada nije objašnjeno kako je to moguće

2260 pregleda 6 komentar(a)
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede u pokušajima da demantuje pisanje “Vijesti” o izvozu drvnih sirovina i proizvoda niskog stepena obrade, kao i o uništenju šumskog bogatstva za tuđu korist, pokazuje samo svoju malicioznost i neodgovornost prema opštem dobru i prirodnom blagu Crne Gore koje im je povjereno.

Ministarstvo za svoju priču da oni brini o šumama i da nijesu ugrožene zasniva na jednom podatku, kojeg su sami proizveli, da se godišnje posiječe 41 odsto prirasta šuma.

Prema Nacionalnoj šumarskoj politici iz 2008, na osnovu tadašnjih podataka, godišnji prirast je izračunat na 1,6 miliona kubika godišnje. Samo dvije godine kasnije, usljed misteriozne izmjene medologije, Ministrstvo kroz Nacionalnu inventuru šuma saopštava da je ukupan godišnji prirast šuma 3,2 miliona kubika, od čega prirast u komercijalnim šumama iznosi 2,6 miliona kubika. Predstavnici ekoloških organizacija tada su tvrdili da je Ministarstvo vještački povećalo cifru za prirast, kako bi mogli da odobravaju još veće količine drveta za sječu.

U Strategiji sa planom razvoja šuma i šumarstva 2014-2023. godine navedeno je da je u 2011. ukupno posječeno 1,13 miliona kubika drvne mase, znači 70 odsto prirasta prema metodologiji iz 2008.

Istom strategijom predviđeno je da će 2023. godine sječa šuma iznositi 62 odsto prirasta. Ta količina sječe bi, prema sadašnjem spornom podatku o prirastu, iznosila godišnje dva miliona kubika drveta. Prema metodologiji izračunavanja prirasta koja je važila do 2008, ova sječa bi iznosila 125 odsto, odnosno više bi se sjeklo nego što šuma može da se obnovi i uz pravljenja novih zasada.

Ovo su samo podaci o zvaničnoj sječi, koliko ima nelegalne nije poznato, ali Ministarstvo tvrdi da se ona smanjuje.

Koliko je Ministarstvo spremno da falsifikuje pokazuje i detalj iz njihovog odgovora: “Neki od ključnih argumenata novinara su i konstatacije tipa „rekao jedan ekolog da se jedan peletar hvalio, kako pelet pravi od čistog bukovog drveta sa planinskih masiva Crne Gore“, što dovoljno govori o pristupu i ozbiljnosti u obradi pomenute teme”.

“Vijesti” nijesu navele da je to rekao “jedan ekolog” već da to piše na sajtu jednog proizvođača peleta, kome je Ministarstvo dalo koncesiju. Ovo pokazuje i koliko Ministarstvo zna i prati šta rade koncesionari.

(“Vijesti” ovim završavaju polemiku novinara i Ministarstva poljoprivrede)

Povezani članci

18. Novembar 2020.

Ministarstvo poljoprivrede: Ne izvozimo ogrev nego pelet

Bonus video: