Radović: Marković zataškavao aferu, izabrati novog direktora

Predsjednik SO Budva Krsto Radović traži oštre i hitne poteze oko rješavanja problema sa postrojenjem za tretman otpadnih voda. Tvrdi da j etužilaštvo podbacilo i da će nova istraga pokazati sav kriminal

43028 pregleda 305 reakcija 31 komentar(a)
Krsto Radović, Foto: Luka Zeković
Krsto Radović, Foto: Luka Zeković

Šef budvanskog parlamenta Krsto Radović uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Marku Careviću u kome ga upozorava da je u kriminalni posao oko postrojenja za tretman otpadnih voda, osim lokalnih funkcionera DPS-a uključena i Vlada Duška Markovića koja je u protekle četiri godine radila sve da zataška aferu.

Radović je zatražio i da se smijeni aktuelni vd direktor preduzeća koje upravlja otpadnim vodama Goran Pejović, jer je bio uključen u sve poslove koje je njemačko austrijska firma radila i sklapala sa budvanskom oKG, te da se izabere nova upravljačka struktura. On sugeriše Careviću da se Opština još jače pripremi za međunarodni arbitražni postupak i izabere specijalizovanu advokatsku kuću.

“Obraćam se na ovaj način jer želim da skrenem pažnju na jedno od najvažnijih i najhitnijih pitanja i problema opštine Budva, a to je pitanje prečišćavanja i odvođenje otpadnih voda u opštini Budva i funkcionisanja postrojenja u Vještici. Kao što ste upoznati, u pitanju je gorući problem naše opštine, problem koji proizilazi po mom uvjerenju iz kriminalnih poslova bivše vlasti u opštini Budva i Crnoj Gori. Vrijeme i nezavisne istrage će pokazati koliko je ko učestvovao u ovim teškim krivičnim djelima, da li su to samo do sada osuđena lica, te da li je jedino krivično dijelo ono za koje već postoji pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici. Vjerujem da je broj učinilaca krivičnih dijela u ovom konkretnom predmetu veći, kao i da je šteta koju je pretrpila opština Budva i država Crna Gora višestruko veća.

Takođe, vjerujem da su u svemu pored nekadašnje DPS vlasti u opštini, učestvovale Vlada DPS-a koju je tada predvodio Milo Đukanović, ali i posljednja Vlada na čelu sa Duškom Markovićem. Vlada Duška Markovića je u protekle četiri godine uradila sve što može kako bi se cijela afera zataškala, i kako se ne bi došlo do odgovornih za naplatu državne garancije u iznosu 29,3 miliona eura koju je WTE početkom ove godine naplatio od države Crne Gore”, naveo je Radović u dopisu u koji su “ Vijesti” imale uvid.

Postrojenje u Budvi
Postrojenje u Budvi foto: Vuk Lajović

Nažalost, kako je naglasio, institucije države Crne Gore su na ovom slučaju do sada žestoko podbacile.

“Tu u prvom redu mislim na Specijalno državno tužilaštvo. Izviđaji traju godinama, garancije padaju, građani plaćaju, a niko ne odgovara - tako u najkraćem izgleda epilog stvari. Pored činjenice da mi u Crnoj Gori imamo institucije koje, kako ispada, više štite kriminalce nego što ih gone (ne zadugo još nadam se), opština Budva mora uraditi sve da zaštiti svoje interese, to jest interese građana Budve. Potrebno je izabrati Upravni odbor i novi menadžment u preduzeću za upravljanje otpadnim vodama”, upozorava Radović.

Prema njegovim riječima, aktuelni direktor je bivši višegodišnji zaposleni kompanije WTE-a.

“Kao takav je bio podrobno upoznat sa svime što se desilo vezano za prijekat zbrinjavanja otpadnih voda, čak je u pregovorima između opštine Budva i WTE bio u raznim ulogama kao predstavnik WTE-a. Smatram da je v.d direktor i ranije i sada u svojevrsnom konfliktu interesa i da nakon njegovog angažmana u WTE-u jednostavno nije pravo rješenje za mjesto koje pokriva, pogotovo u svijetlu činjenice da je uzrok naših problema kriminalno djelovanje OKG-a i WTE-a. Kako bih pojasnio zašto sam zabrinut, navešću primjer od prije nekoliko dana. Naime, iz medija sam pročitao da se vrše određeni radovi na zamjeni ‘pohabanih’ cijevi potisnog cijevovoda od crpnih stanica ‘Zeps’ i ‘,Belvi’. Barem je tako javnost obaviještena od opštinske firme. Dakle, opština je ranije u Izvještaju eksperta kojeg je angažovala (Dr Duhovnik) detektovala probleme sa cijevima i armaturom uključujući i odsustvo dinamičkih amortizera i tražila da se isti riješe, naravno o trošku WTE-a. Sada dolazimo u situaciju da to mora rješiti opština, pa se nadam da se i dalje držimo nalaza struke koje smo sa razlogom angažovali i platili”, smatra Radović.

On tvrdi da ako će cijevi samo da se zamjene, a da se ne pravi proračun potrebnog promjera novih cijevi, onda je takav posao uzaludan.

“I ponovo ćemo za par godina morati da rješavamo isti problem, jer će se pukotine opet pojaviti. Nadalje, Izvještaj eksperta jasno govori da je uzrok pukotina odsustvo cijevnih dinamičkih amortizera na pumpnim stanicama, dakle- tek oni moraju biti ugrađeni, a to je mnogo veći trošak od puke zamjene cijevi.Smatram da je imperativ da se o ovoj i svakoj drugoj intervenciji na sistemu vodi detaljan građevinski dnevnik da budemo maksimalno transparentni, da imamo tačan, dokumentovan i detaljan obračun radova i jasno definisane troškove, kako bi u procesima pred nadležnim adresama mogli da potražujemo ono što pripada građanima Budve. U ovom slučaju to je šteta zbog neadekvatne opreme koju je ugradio WTE, ali im šteta za životnu sredinu koju recimo ova intervencija podrazumjeva (direktno ispuštanje otpadnih voda u more putem havarijskog ispusta)”, navodi Radović.

Dodaje da trošak ispravljanja štete životnoj sredini mora snositi WTE, jer je pucanje cijevi greška, koja se desila zbog nekvalitetnog, nestručnog rada na montaži i samom projektu.

Bonus video: